Kurser:
GRNSVAC
I den här modulen kommer vi att arbeta med lässtrategier och läsning. Vi kommer också att arbeta med att skriva och hur man skriver olika texttyper.
Vuxenutbildningen, Ockelbo, Ockelbo · Senast uppdaterad: 28 februari 2024
Centralt innehåll (19)
Att läsa och skriva i olika situationer med anknytning till vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv.
Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier. Att urskilja texters uttalade och outtalade budskap samt deras olika syften.
Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras syfte, mottagare, typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter, till exempel att förtydliga och variera dem. Hur man ger och tar emot respons på texter.
Språkets struktur, till exempel sats- och meningsbyggnad, tempus och textbindning.
Olika hjälpmedel för stavning och ordförståelse, till exempel digitala verktyg.
Sakprosa som är beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och längre insändare.
Sakprosatexters syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag samt deras ord och begrepp.
Skönlitteratur och annan fiktion från skilda delar av världen som belyser människors upplevelser och erfarenheter.
Skönlitterära texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad. Hur en skönlitterär text kan konstrueras med inledning, händelseförlopp och avslutning.
Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel tv-program och webbtexter. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.
Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord som underlag för att planera sitt skrivande och strategier för att identifiera överordnade idéer i en text.
Ord, symboler och begrepp för att uttrycka kunskaper, åsikter och känslor i olika situationer med anknytning till vardags-, samhälls-, studie- och arbetsliv.
Ordbildning, till exempel sammansättningar och avledningar, samt betydelsen av olika prefix och suffix.
Hur ords och begrepps nyanser och värdeladdning kan påverka uppfattningen av innehåll och budskap i texter och samtal.
Ords betydelseomfång samt kategorisering och klassificering av ord, till exempel i över- och underordning. Synonymer och motsatsord.
Skillnader i språkanvändning beroende på mottagare och syfte, till exempel skillnaden mellan språket i samhällsinformation och reklam.
Texter i digitala miljöer med länkar och andra interaktiva funktioner.
Att disponera och redigera texter med hjälp av digitala verktyg. Olika funktioner för språkbehandling.
Kriterier (2)
Eleven skriver olika slags texter med viss språklig variation samt i huvudsak fungerande struktur, innehåll och anpassning till texttyp, syfte och mottagare. Eleven följer språkliga normer och strukturer på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven läser sakprosa och skönlitteratur med flyt och visar grundläggande läsförståelse. Dessutom gör eleven enkla sammanfattningar av olika texters innehåll. Eleven för enkla resonemang om innehåll och om tydligt framträdande budskap i olika texter.
Innehåller inga matriser