Ämnen:
Biologi
·
Årskurs:
5
Gunnesboskolan F-6 (nedlagd), Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 16 januari 2019
Vad händer med köttbullen på sin väg genom kroppen? Varför måste jag andas och vad finns i luften jag andas ut? Varför är blodet rött? Hur fungerar vaccinering? Varför får jag träningsvärk när jag använder mina muskler? Varför har vi skelett? Vad händer med kroppen när jag blir gammal? Vilka sinnen har vi människor? Vad är tinnitus? Vilka smaker kan vi känna? Dessa och många fler frågor kommer vi att söka svar på under temat kroppen och våra sinnen.
Vi kommer att:
Syfte (2)
använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,
använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.
Centralt innehåll (7)
Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.
Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Några vanliga sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas.
Människans organsystem. Organens namn, utseende, placering, funktion och samverkan.
Några historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på naturen.
Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.
Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.
Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter