Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Alla årskurser

Fg Byggstenar (Musiken som yrke)

Fäladsgården, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 13 december 2017

Varför låter vissa saker bra tillsammans och vissa gör det inte i en låt? Du måste inte kunna massor av teori för att kunna skriva en låt men vissa kunskaper kommer att göra det mycket enklare.

Introduktion

Vi ser tillsammans detta videoklipp. Under tiden funderar du på frågorna nedan. Vi diskuterar sedan i grupp vad ni enskilt kommit fram till.

  • Hur har de satt samman den här låten?
  • Hur länge spelar de påde olika låtarna
  • Kommer ackorden alltid i samma ordning?
  • Är det alltid ett ackord per takt?

Uppgift 1-2

OBS! Uppgiften ligger i Classroom!

Fyll i ackord till formen Intro - Vers - Refräng

Använd denna tabell som underlag.

Hjälplänkar

http://www.tydal.nu/article/ackord-for-piano-och-gitarr/

Skriv in ackord och låt en gitarrbot spela upp dem åt dig

Hur letar man upp dur och mollackord på piano?

 


Läroplanskopplingar

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en i huvudsak fungerande form.

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som efter någon bearbetning har en fungerande form och karaktäristisk stil.

Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en fungerande form och en karaktäristisk stil.

Dessutom kan eleven med viss säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.

Dessutom kan eleven med relativt god säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.

Dessutom kan eleven med god säkerhet urskilja olika instrument och instrumentgrupper och beskriva deras funktion i olika sammanhang.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback