Ämnen:
Fysik
·
Årskurs:
7
Viktoriaskolan, Grundskolor · Senast uppdaterad: 16 januari 2019
Förstå vad ljud är Förstå hur ljud sprids Kunna ljudets fart i luft Veta något om ljudets fart i andra ämnen Veta vad frekvens är och vilken enhet som används Kunna förklara skillnaden mellan hög och låg ton, skillnaden mellan stark och svag ton samt skillnaden mellan toner och buller
När
V. 3-
Mål
Kunskapskrav
Eleven har kunskaper om materia, universums uppbyggnad och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Eleven kan föra resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med rörelser och ljud och visar då på enkelt identifierbara fysikaliska samband.
Eleven kan ge exempel på och beskriva några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Fakta
Gleerups Fysik 7-9 kap 8. Akustik
Filmer
Ljud (Vi lär oss om) Studiehandledning
Undersökning
Vid vilken frekvens började du höra ljudet?
Begrepp
akustik
buller
decibel
eko
ekolod
frekvens
hertz
hög ton
infraljud
ljud och tryck
ljudnivå
låg ton
resonans
stark ton
svag ton
svängningar
ultraljud
våglängd
Lektionsuppgifter på Classroom
Kriterier (7)
Eleven kan samtala om och diskutera frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
Eleven kan använda informationen på ett i huvudsak fungerande sätt i diskussioner och för att skapa enkla texter och andra framställningar med viss anpassning till syfte och målgrupp.
Eleven har grundläggande kunskaper om energi, materia, universums uppbyggnad och utveckling och andra fysikaliska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp, modeller och teorier.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang där företeelser i vardagslivet och samhället kopplas ihop med krafter, rörelser, hävarmar, ljus, ljud och elektricitet och visar då på enkelt identifierbara fysikaliska samband.
Eleven använder fysikaliska modeller på ett i huvudsak fungerande sätt för att beskriva och ge exempel på partiklar och strålning.
Eleven kan ge exempel på och beskriva några centrala naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
I diskussionerna ställer eleven frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt.
Innehåller inga uppgifter