Alla åldrar
Rävekärrs förskola, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 23 september 2019
Arbete med Läroplanen för förskolan, Lpfö18, med fokusområdet Värdegrund.
Vi utgår från barnens intressen och behov och ger dem inflytande i utbildningen.
För att skapa bästa möjlighet till lärande delar vi in barnen i mindre grupper för att varje enskilt barns lärstrategier ska bli synliga.
För att ge barnen möjlighet till fördjupat lärande låter vi aktiviteten återkomma.
För att ge barnen möjlighet till utforskning och fördjupning finns materialen tillgängliga i den barninitierade leken.
Medveten kommunikation med barnen där pedagogerna lyssnar aktivt och bekräftar samt sätter ord på det barnen gör eller säger.
Använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar lek, skapande, kommunikation, utveckling och lärande.
Integritet - Vi utgår från Mölndals stads riktlinjer i arbetet med integritet enom att ha ett medvetet förhållningssätt där vi är lyhörda för barnens behov försöker vi hjälpa dem att förstå och förhålla sig till sina egna och andras behov.
Barns inflytande - Utbildningen utformas efter barnens intresse och behov. Vi arbetar med scaffolding.
Kompisrelationer - Barnen får öva sociala relationer och samspel. Vi samtalar och tränar på att vara en bra kompis.
Samarbete- I utbildningen och undervisningen tränar barnen samarbete. Pedagogerna stöttar i det sociala samspelet och hjälper barnen att samarbeta.
Normkritik - Genom att arbeta med att introducera leksaker vill vi ge barnen möjlighet att känna sig trygga och våga använda alla leksaker. Vi pedagoger diskuterar vårt förhållningssätt och ser över våra pedagogiska miljöer. När det gäller våra pedagogiska miljöer är det bland annat utifrån normbrytande bilder, leksaker och böcker.
Demokratiska processer - Fortlöpande diskussioner i arbetslaget, så att varje barn får förutsättningar för att ta sitt utrymme i gruppen.
Vi ser till att alla barn får sin röst hörd och att övriga barn visar respekt och lyssnar. Vi arbetar också för en demokratisk relation mellan barn och pedagoger där barnen får möjlighet att vara med och påverka sin vardag.
Lek och lärmiljöer - Vi pedagoger ser kontinuerligt över våra olika miljöer på avdelningen och ändrar om efter barnens behov. Hur fungerar leken här? Vad behöver vi förändra? Vad ska vi jobba vidare med? Vi arbetar med att vara närvarande pedagoger och stötta barnen i leken.
Kulturell identitet - I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa. Förskolan ska också se till att olika kulturer synliggörs i utbildningen. Under läsåret kommer vi att föra en fördjupad dialog på enheten om hur vi arbetar vidare med detta.
Innehåller inga läroplanspunkter
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter