Ämnen:
Historia
·
Årskurs:
9
Hökarängsskolan, Stockholm Grundskolor · Senast uppdaterad: 14 september 2019
Första världskriget Det tar sin början i Europa och utvecklas till ett krig som förs över hela jordklotet.
När vi är klara med detta arbetsområde ska du kunna:
orsaker till världskriget
ge exempel på viktiga händelser under första världskriget
förklara hur kriget slutar
Första Världskrigets orsaker:
Nationalismen var stor i alla Europas länder
Tyskland ville behålla de gränserna de hade som sträckte sig från Frankrike till Ryssland.
Stormakterna bildade allianser med varandra för att försvara sina egna intressen.
Balansen ändras i Europa – Tyskland växte allt starkare
Viktiga händelser under första världskriget
Skottet i Sarajevo
Svarta veckan
Kriget på Väst och Östfronten
Slutet på kriget
Tyske kejsaren tvingas att abdikera
Ryska Tsaren, Kejsaren av Österrike- Ungern och sultan Mehmet av Osmanska riket försvinner också.
Versaillesfreden
Missnöjet i Tyskland
Europas karta ritas om
Syfte (1)
använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,
Centralt innehåll (2)
De båda världskrigen, deras orsaker och följder. Förtryck, folkfördrivningar och folkmord. Förintelsen och Gulag.
Exempel på hur 1800- och 1900-talet kan avläsas i våra dagar genom traditioner, namn, språkliga uttryck, byggnader, städer och gränser.
Kriterier (9)
Eleven visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folk mord.
Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra enkla och till viss del underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
Eleven visar det genom att föra utvecklade och relativt väl under byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.
Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra utvecklade och relativt väl underbyggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
Eleven visar det genom att föra välutvecklade och väl under byggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av samhällsförändringar och människors levnadsvillkor och handlingar, samt om Förintelsen och andra folkmord.
Eleven kan använda historiskt källmaterial för att dra välutvecklade och väl under byggda slutsatser om människors levnadsvillkor, och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställning ar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter