093271 Förskolan Klara, Stockholm Norrmalm · Senast uppdaterad: 26 februari 2020
Att ge barnen möjlighet att utforska mer och djupare kring matematik, genom många olika sätt exempelvis genom att utforska klockan och tiden.
Lärande fokus; Vad ska barnen få möta för uppgift/aktivitet?
Barnen ska i mindre grupper få möjlighet att lära sig mer om den analoga klockan. Att förstå tidsuppfattning. Vi kommer börja med att läsa en bok som handlar om klockan. Därefter ska barnen få utforska en klocka som vi har på förskolan. Det är en klocka som är gjord för att träna på. Vid tillfälle nummer två ska vi fördjupa oss ännu mera i klockan. Barnen ska få fylla i siffrorna på en klocka på ett papper.
Förståelse; Vad ska barnen förstå efteråt?
Att vi hela tiden styrs av klockan. Att det är en hjälp för oss människor. Vikten av att klockan hjälper oss människor i vår vardag.
Förmågor, Vilka förmågor ska barnen utveckla?
Att få en ökad kunskap om tiden. Att vi styrs av tiden och att den är viktig för oss människor i vårt samhälle. I litet som i stort!
Pedagogisk dialog;
Under undervisningstillfället vilka frågor ska vi ställa för att skapa en pedagogisk dialog.
Att fråga öppna frågor om tid.
Varför tror ni att vi använder klocka?
Vad tror ni skulle hända om vi inte använde oss av klockan och tiden?
Brukar ni prata om tid hemma? Exempelvis när och vilken tid man ska gå och lägga sig! Äta middag osv.
Tidigare erfarenheter, vad tror ni ska hända och varför?
Barnen har alla hört om klocka och tid tidigare. Däremot har vi inte tidigare fördjupat oss inom området. Det ska bli spännande att höra barnens tankar och funderingar om klocka och tid.
Utveckling, ex vad tänker ni nu, vad lärde ni er, vad tänkte ni i början.
I dagsläget vet vi inte alls hur mycket barnen kan eller inte kan om klockan och tiden. Därav att vi vill utforska det tillsammans.
Läroplan (1)
förståelse för rum, tid och form, och grundläggande egenskaper hos mängder, mönster, antal, ordning, tal, mätning och förändring, samt att resonera matematiskt om detta,
Innehåller inga matriser
Innehåller inga uppgifter