Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

7 - 9

Ekologi år 7

Almunge skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 24 september 2020

Du lär dig om olika spännande ekosystem och bygger även med kamrater ett eget sådant- samarbete med bildämnet. Du lär dig några viktiga begrepp inom området. såsom "Näringsväv", "Näringskedja" m.m .Du får också kunskaper om hur den viktiga fotosyntesen och cellandningen fungerar

 

Centralt innehåll.

Ekosystemets energiflöde och kretslopp; fotosyntes, förbränning och ekosystem. Biologisk mångfald, samhällsdiskussioner om mångfald, naturbruk och jakt Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska föreställningar. Samband mellan mellan populationer och resurser. 

 

Kunskapskrav

Du kan samtala om och diskutera frågor som rör naturbruk och ekologisk hållbarhet. Du kan ställa frågor och framföra åsikter som för diskussionerna framåt. Du kan använda information för att skapa texter och bilder, samt resonera kring informationens trovärdighet och användbarhet. Du ska genomföra fältstudier och undersökningar, formulera frågor och hypoteser. Du ska kunna jämföra dina och andras resultat och kunna resonera kring likheter och skillnader, vad de beror på och komma med förslag till förbättringar. Du ska ha kunskaper om biologiska sammanhang och du ska kunna beskriva och ge exempel på människors beroende av och påvarkan på naturen och göra kopplingar till organismers liv och ekologiska samband.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
samlad bedömning i BIOLOGI
Uppgifter
År 7 - Biologi - Ekosystem
År 7 - Biologi - Ekosystem