Ämnen:
Fysik, Teknik
·
Årskurs:
4
Nyhedsskolan, Rättvik · Senast uppdaterad: 12 februari 2021
Kretsar kring el är ett tema som handlar om elektricitet. Om hur elektriciteten framställs och om hur elektriska komponenter ska kopplas ihop för att fungera. Du kommer att få fundera kring olika frågor kring elektricitet och dess användning. T.ex. vad innebär det att leva utan elektricitet som man gjorde förr och som många gör än i dag i andra delar av världen, och hur blir det vid strömavbrott av olika längd. Du kommer även att få undersöka hur man får en lampa att lysa, varför den ibland inte lyser, hur olika lampor skiljer sig åt och hur t.ex. en ficklampa fungerar. Du kommer också att få lära dig om faran med elektricitet och hur det gick till när elektriciteten och glödlampan uppfanns. I slutet av temat har du lärt dig så mycket om elektriska kretsar att du får pröva och klura ut hur du bäst ska dra och koppla olika kretsar. Elektriciteten var en upptäckt som verkligen förändrade världen och som kommer att fortsätta förändra den i framtiden också.
Du kommer att lära dig:
Fysik
Begrepp: elektricitet, energikälla, sluten krets, öppen krets, elektrisk ström, motstånd, ledare, isolator.
Teknik
Vi kommer att arbeta med materialet i NTA-lådan Kretsar kring el.
Du kommer att få:
Du kommer bli bedömd utifrån din förmåga att:
Genom att vara aktiv i arbetet i klassrummet, både i större och mindre grupp, vid så väl diskussioner, undersökningar och dokumenterande. Och genom att ta ansvar för ditt eget och vårt gemensamma arbetsmaterial.
Syfte (4)
genomföra systematiska undersökningar i fysik, och
använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.
identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,
använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,
Centralt innehåll (8)
Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.
Elektriska kretsar med batterier och hur de kan kopplas samt hur de kan användas i vardaglig elektrisk utrustning, till exempel i ficklampor.
Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.
Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.
Tekniska lösningar som utnyttjar elkomponenter för att åstadkomma ljud, ljus eller rörelse, till exempel larm och belysning.
Hur olika komponenter samverkar i enkla tekniska system, till exempel i ficklampor.
Dokumentation i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska och digitala modeller.
Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta.
Kriterier (11)
Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.
Eleven kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.
I arbetet använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.
Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.
I enkla och till viss del underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.
Eleven kan också beskriva och ge exempel på energikällor, energianvändning och isolering med viss koppling till energins oförstörbarhet och flöde.
Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.
Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla tekniska lösningar i vardagen och några ingående delar som samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang dels kring hur några föremål eller tekniska system i samhället har förändrats över tid och dels kring tekniska lösningars fördelar och nackdelar för individ, samhälle och miljö.
Innehåller inga uppgifter