Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

8 - 9

Reklam & massmedia

Genarps skola, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 18 maj 2021

Det har blivit dags för oss att titta på reklam och massmediebilder!

Reklam & massmedia 

Lektionsplanering för åk 8 & 9, Bild

Vecka: 10-12

Jessica Kristiansson 

KURSKOD TILL CLASSROOM

SYFTE
Syfte analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner

MÅL

1. Eleven lyssnar på introduktionen till Reklam och massmedia. Vi diskuterar tillsammans om vad reklam och massmedia är.
2. Eleven tittar på filmklippet som är länkat.
3. Eleven letar upp 5-6 olika reklambilder/reklamfilmer och samlar dessa i ett google dokument.
4. Eleven skriver en reflektion enligt frågorna till 2 av de utvalda reklamerna.


MATERIAL

Tidningar, internet, dator

AKTIVITET

Vad är reklam, egentligen? Och vad får den oss att göra? Hur påverkas vår bild av världen, av våra medmänniskor och inte minst oss själva av det vi ser i massmedia och i reklamannonser? I detta arbetsområde kommer vi att undersöka vad vi ser i reklambilderna och hur det påverkar oss! 

Kommer nu att få nytta av det du har lärt dig om bildanalys-  du ska nämligen hitta ca 5 reklamfilmer eller reklambilder och skriva en kortare reflektion om det du ser. Din reflektion ska besvara frågorna här nedan. Din reflektion ska innehålla både dina tankar om vilken produkt som reklamen försöker att sälja, vem målgruppen är (vem ska köpa produkten?) , hur säljaren försöker att locka kunden att köpa just deras produkt (vilka argument läggs fram?) och vilka normer du kan få syn på i reklamen. 

Exempel på reklamfilmer:

https://www.youtube.com/watch?v=RgPATTfh1hA

https://www.youtube.com/watch?v=NHFhm2WTtG0 

https://www.youtube.com/watch?v=aldVLZT4jgw 

 

Exempel på reklambilder:

Uppgiften:

Du ska börja med att titta på ett klipp från Nyhetsmorgon som handlar om reklam och konsumtion, och dess påverkan på oss. Här finns den: https://www.youtube.com/watch?v=IG2uLqT7at8


Din uppgift är sedan att hitta ca 5 olika typer av reklam- det kan vara allt från en reklambild i tidningen eller en reklamfilm på Youtube. Reklamerna du väljer att använda ska samlas i ett google dokument som du sedan ska lämna in i Classroom. Om du hittar en reklam du vill använda i tidningen eller i en busskur i stan behöver du ta ett foto av den, och sedan lägga in den i dokumentet. Om du hittar en film du vill använda från Youtube behöver du lägga in en länk i ditt dokument.

Av dina 5 reklamer ska du välja ut 2 stycken att skriva en reflektion kring. I reflektionen ska du besvara följande frågor:

 1. Vad handlar reklamen om? Är det en produkt, en tjänst eller något annat? 

 2. Är budskapet i reklamen tydligt? Motivera!

 3. Vem är målgruppen? Alltså, vem riktar sig reklamen åt? 

 4. Vilka argument använder man för att försöka sälja produkten? Kanske är läsken jättegod eller blir håret jättemjukt och glansigt av schampot? 

 5. Väcker reklamen uppmärksamhet? Hur? 

 6. Får du syn på några särskilda normer i reklamen? Vilka? Berätta! 

 7. Tror du att dessa normer kan påverka dig eller någon annan som tittar på reklamen? 

 

Fördjupningsfråga för dig som hinner: 

 1. Beskriv dina tankar om det du ser i reklam och massmedia! Tror du att bilderna vi möter varje dag kan vara skadliga på något sätt? Tror du att bilderna påverkar oss att tro, tycka och tänka på ett visst sätt? Berätta! 

BEDÖMNING

 • Kunskapskrav för betyget E
 • Bl 7-9
   1. Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
 • Bl 7-9
   2. Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.

Läroplanskopplingar

analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Bilder som behandlar frågor om identitet, sexualitet, etnicitet och maktrelationer och hur dessa perspektiv kan utformas och framställas.

Massmediebilders budskap och påverkan och hur de kan tolkas och kritiskt granskas.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.

Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter