Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Sommarprat... -ish

Rotskärsskolan 7-9, Älvkarleby · Senast uppdaterad: 31 augusti 2021

Under sommaren sänds det varie dag ett sommarprat där dagens berättare delar med sig om något ur sitt liv. Detta passar utmärkt att arbeta med i svenskan.

Arbetsgång

 • Gå in på Sommar & Vinter i P1. Där kan du välja bland hundratals olika sommarpratare. Om du har svårt att hitta någon du du klicka på "Senaste avsnitt" och bläddra ner till slutet av sidan. Där finns olika taggar med kategorier som kan hjälpa dig att hitta någon att lyssna på som talar om ett ämne du är intresserad av.
 • Lyssna på ditt valda sommarprat. Inte på hela, utan fram tills dess att du hört fyra låtar. Signaturmelodin räknas inte. Pausa efter varje låt (från låt två) för att föra anteckningar om vad personen pratade/berättade om och vilken låt som spelades. Om du bläddrar er på sommarpratarens sida så hittar du en lista där samtliga låtar finns med i den ordning de spelades. 

 • Fundera sedan över kopplingen mellan innehållet i vad personen pratade om och låten som de valde. Berättar hen varför denne valt att spela just den låten? Kan det vara texten i låten som gör att den passar? Är låten från den tid som berättelsen utspelar sig?

 • Tänk igenom om du tycker att låten lyfter fram och förtydligar innehållet i det som sommarprataren talat om. Varför? Varför inte? Har du ett bättre förslag på en låt som passar? Vilken? 

 • Sitt i mindre grupper om tre till fyra personer där ni berättar om era sommarprat. Vem ni lyssnade på, vad de olika delarna handlade om och vilken musik som spelades till samt vad ni tyckte om musikvalet.
 • Genomgång med exempel på sommarprat som Malin visar. Gemensamma samtal om huruvida de låtarna passar eller inte.

 • Diskutera med några klasskamrater vad du skulle vilja dela med dig av från ditt liv om någon från P1 ringde och bad dig sommarprata. Det kan t.ex. vara den gången ni vann cupen i din sport, första gången du lyckades med något svårt som du tränat på länge eller hur glad du blir när du har möjlighet att tillbringa tid på ett av dina smultronställen. Du kanske vill berätta om en person som betyder väldigt mycket för dig och har haft stor inverkan på ditt liv, eller om den person som gjorde ditt liv sämre. Sommarprat behöver inte alltid handla om glädje och perfektion. 

 • Välj ett ämne av det ni samtalat om och förbered en del/ett stycke av ett sommarprat. Du kan antingen skriva en punktlista med saker du ska ta med i delen eller göra en mind map.

 • Skriv ditt manus.

 • Fundera över vilken låt som verkligen lyfter fram och förstärker budskapet i ditt sommarstycke. Försök hitta den perfekta låten. Det behöver inte vara en låt som du lyssnar på just nu. Det kan vara en låt som du lyssnade på då du träffade den personen du pratat om, låten som alltid spelades på skoldiscot när du dansade med din första pojk-/flickvän eller låten som spelades under prisutdelningen. Se till att den som lyssnar verkligen förstår kopplingen. 

 • Läs upp ditt sommarstycke för några klasskamrater och låt dem lyssna på den tillhörande låten. Pausa efter varje låt för att samtala i gruppen om kopplingen.

 • Vi kommer avsluta med en omröstning i grupperna om vem som hade den bästa låten till sitt innehåll. Alltså inte den bästa låten, utan vem som hittat den låt som bäst lyfter fram och förstärker innehållet i det någon talat om.

 

Bedömning

Jag kommer under arbetets gång bedöma din förmåga att:

 • dra slutsatser och se kopplingar mellan innehåll i text som du läser/hör och tillhörande låtar,
 • skriva en text enligt instruktion, hur du anpassar den till uppgiften och mottagaren samt kan följa våra skrivregler och
 • samtala i grupp.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Sommarsnack
Sommarsnack
Sommarsnack