Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4 - 6

Fysik: Ljud

Sternöskolan, Karlshamn · Senast uppdaterad: 24 februari 2022

Varför går ljudet snabbare i vatten? Varför kan man inte höra ljud i rymden? - Det och fler intressanta frågor kommer du att få svar på i detta arbetsområde.

Vi börjar med tema ljud och ni kommer att få lära er:

- Hur Ljud uppstår

- Hur ljud breder ut sig.

- Hur örat ser ut och hur det uppfattar ljud

- Höga och låga toner (frekvens Hz) samt starka och svaga ljud (decibel).


Läroplanskopplingar

Hur ljud uppstår, breder ut sig och uppfattas av örat.

Ljusets utbredning från vanliga ljuskällor och hur detta kan förklara ljusområdens och skuggors form och storlek samt hur ljus uppfattas av ögat.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.

Eleven har goda kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att förklara och visa på enkla samband inom dessa med relativt god användning av fysikens begrepp.

I utvecklade och underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.

I välutvecklade och väl underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.

Matriser i planeringen
Fysik: Ljud
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter