Skolbanken Logo
Skolbanken

Lyssna nu

Kärrabackens förskola, Borås Förskola · Senast uppdaterad: 5 april 2022

Värdegrund och känslan irriterad.

V. 14-18

Vad: Vi fortsätter jobba med hemligheter som i veckans hemliga kompis.

Filmerna vi tittar på nu är ”Lyssna nu” och ”Superhjältarna”

I ”lyssna nu” berättar läraren Lonnie vad som ska ske på eftermiddagen och ”djurisdjuren” får ett val där de ska bestämma vad de vill göra men de lyssnar inte och och känslan blir irritation.

I Superhjältarna så stökas det ner på Djuris och då uppfinnes superhjältarna och de kan göra många bra saker som att hjälpa till och städa men oxå saker som irriterar kompisarna.

Temat Irritation tas upp i filmerna ovan.

Varför: Under höstens kartläggning kom vi fram till att det kan vara bra att jobba med värdegrunden eftersom vi sett grupperingar och upplevt ”attityder”. Genom detta vill vi stärka relationerna i gruppen och reflektera över olika känslor. Eftersom vi även såg ett stort intresse av djur valde vi ”Djuren på djuris” som ett verktyg

Hur: Vi beskriver vem som är veckans kompis och barnen får gissa vem det är och sedan pratar vi om hur man ska vara när man är en bra kompis.

Vi tittar på filmerna och samtalar om dem. Ställer frågor som: vem var irriterad i avsnittet? Hur visade det sig för de andra? Vad hände i programmet? Varför var hen irriterad? Vilka fler känslor finns i programmet?

Vi pratar om situationer som besvikelser som är irriterande. Be barnen berätta för någon vuxen när något inte känns bra. Vi vuxna kan hjälpa till att hantera känslor och reda ut situationen. Barnen kan oxå berätta för kompisar om sin känsla exempelvis: ”Jag blir irriterad när du förstör mitt spel”

Vi låter något barn bli avritat på ett stort papper, därefter får barnen bestämma var i kroppen känslan finns och vilken färg den har. 


Läroplanskopplingar

respekt och förståelse för alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna, och

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter