Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

9

Krönika

Särlaskolan 7-9, Borås Grundskola · Senast uppdaterad: 6 september 2022

Vi ska arbeta med texttypen Krönika, vi kommer att titta på struktur och innehåll. Ni kommer att få läsa olika exempel på krönikor och testa på att skriva, innan ni tillslut ska skriva er egen text.

Övning:

  • Läsa exempeltexter, analyserar dessa och hitta genretypiska drag
  • Vi skriver en gemensam text i gruppen, där vi tydligt markerar de olika delarna och typiska dragen.

Bedöms: 

  • Din egen krönika om ett aktuellt ämne 

Planering: 

Lektion 1-3: 

Under de första lektionerna fokuserar vi på förförståelse, vi kommer att gå igenom vad Krönika är för något och varför vi jobbar med det. Ni kommer också att lära er om de typiska dragen och strukturen för texttypen, samt läsa olika exempeltexter och analysera dessa utifrån det ni lärt er. 

Lektion 4-6:

Vi fortsätter att kolla på olika exempeltexter och tränar på hur man kan använda en sån som hjälp för sina egna texter. Vi lägger fokus på att konstruera texter, vi kommer utgå från en mall (se Classroom) och tillsammans skriva en krönika. 

Lektion 7-9: 

Snabb genomgång av uppgiftsbeskrivningen och begrepp igen, ni ska börja skriva era egna texter och kommer ha totalt 4 lektioner på er. 

Den första lektionen får ni för att förbereda era texter, planera era resonemang och hitta källor om ni vill använda det. Sen får ni 3 lektioner på er för att skriva era texter.  


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Krönika
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter