Ämnen:
Svenska
·
Årskurs:
F
Svanberga skola, Norrtälje · Senast uppdaterad: 23 augusti 2022
Hitta språket är stöd för att kartlägga elevers språkliga medvetenhet i förskoleklass. Materialet är obligatoriskt att använda från den 1 juli 2019. Med hjälp av de Hitta språket kan du som undervisar i förskoleklass under höstterminen tidigt identifiera elever som visar en indikation på att inte nå de kunskapskrav som sen ska uppnås i årskurs 1 och 3 i grundskolan eller i årskurs 4 i specialskolan. Du ska också kunna få syn på elever som är i behov av extra anpassningar, särskilt stöd eller särskilda utmaningar. Du genomför aktiviteterna som ingår i kartläggning i grupp under höstterminen.
Hitta språket genomförs under höstterminen i förskoleklass för att läraren tidigt ska kunna identifiera elever som visar en indikation på att inte nå de kunskapskrav som senare ska uppnås i årskurs 1 och 3. Läraren kan också med stöd av materialet upptäcka områden som den fortsatta undervisningen behöver fokusera på. Därtill ger materialet stöd i att identifiera
de elever som är i behov av extra anpassningar, särskilt stöd eller extra utmaningar. Meningen är att en tidig kartläggning ska möjliggöra för läraren att därefter planera och genomföra undervisning som stödjer elevernas språk-, läs- och skrivutveckling.
Materialet är ett stöd för lärarens undervisning. Syftet är att stödja läraren i att identifiera de elever som
Materialet kan hjälpa läraren att få syn på elevernas språkliga medvetenhet och språkliga utveckling i riktning mot förmågan att ”kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang och för skilda syften”.
Denna förmåga kartläggs genom fyra aktiviteter som relaterar till förskoleklassens centrala innehåll:
Syfte (1)
kommunicera i tal och skrift i olika sammanhang och för skilda syften
Centralt innehåll (3)
Bokstäver och andra symboler för att förmedla budskap
Rim, ramsor och andra ordlekar
Samtala, lyssna, ställa frågor och framföra egna tankar, åsikter och argument om olika områden som är bekanta för eleverna, till exempel etiska frågor och vardagliga händelser
Innehåller inga uppgifter