Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

CÄ matris m elevexempel hkk åk 6

Skapad 2012-11-28 15:32 i Toråsskolan 4-9 Skall avslutas Kungsbacka Förskola & Grundskola
Grundskola 6 Hem- och konsumentkunskap

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Tillagning av enkla måltider
Tillaga enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav ___________________________________ Ex: Genomför uppgiften med stöd, ex. att följa receptet, påminnelse att skapa en trivsam måltidsmiljö.
Tillaga enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden och gör det med relativt god anpassning till aktivitetens krav __________________________________ Ex: Följer receptet, skapar en trivsam måltidsmiljö och tänker på tillbehör.
Tillaga enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden och gör det med god anpassning till aktivitetens krav __________________________________ Ex: Vågar experimentera med recept, skapar en trivsam måltidsmiljö och tänker på de traditionella tillbehören, ex. koka te, pålägg. Tänker på helheten
Metoder, redskap o livsmedel
använder metoder, livsmedel och redskap på ett i huvudsak fungerande och säkert sätt _________________________________ Ex: Behöver stöd för att välja lämpliga redskap och få rätt konsitens på degen. Förlitar sig på tiden i receptet för gräddning.
använder metoder, livsmedel och redskap på ett relativt välfungerande och säkert sätt Arbetar sig fram till rätt konsistens och testar olika redskap och metoder under arbetets gång för ett bra resultat.
använder metoder, livsmedel och redskap på ett välfungerande och säkert sätt ___________________________________ Ex: Har förmågan att avgöra när degen har rätt konsistens och när sconesen är färdiggräddade. Avgör innan momentet att en träsked är bättre redskap än spiralvisp.
Arbetsprocessen
Ger enkla omdömen om arbetsprocessen och resultatet Tar upp några enstaka detaljer. __________________________________ Ex: Ser problemet. ”det funkade bra men det smakade inte gott för de var brända”
Ger utvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet Tar upp enstaka detaljer på ett utförligt sätt. ____________________________________ Ex: Förstår problemet. ” vi är ganska nöjda men vi borde ha tagit ut dem ur ugnen lite tidigare för de blev lite brända”
Ger välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och resultatet Tar upp hela arbetsprocessen och resultatet. _______________________________ Ex: Förstår problemet och har förslag på lösningar. ” vi har lärt oss att hålla koll på det vi har i ugnen och inte lita på klockan, men vi skrapade av det brända och det blev gott ändå”
Resonera kring frukostens betydelse
För enkla resonemang om varierade och balanserade måltider Beskriver vinsten med valen. _________________________________ Ex. ”jag väljer gröt med en smörgås till för det är nyttigt”
För utvecklade resonemang om varierade och balanserade måltider Förklarar vinsten med valen. _________________________________ Ex. ” jag väljer havregrynsgröt med en smörgås till. Då håller jag mig mätt fram till lunch ”
För välutvecklade resonemang om varierade och balanserade måltider Förklarar sambandet mellan en mer fiberrik frukost och ett lånsiktigt välmående. _______________________________ Ex. ” jag väljer havregrynsgröt med en smörgås till. Då håller jag mig mätt fram till lunch, för att gröt mättar bättre än rostad macka och Oboy”
Resonera kring privatekonomi som en ung konsument
För enkla resonemang om relationen mellan konsumtion och privatekonomi ___________________________________ Ex. Gör en budget med olika poster.
För utvecklade resonemang om relationen mellan konsumtion och privatekonomi _________________________________ Ex. Har en realistisk uppfattning om vad saker och ting kostar. Gör en rimlig budget med några olika poster.
För välutvecklade resonemang om relationen mellan konsumtion och privatekonomi _________________________________ Ex. Har en realistik uppfattning om vad saker och ting kostar. Gör en rimlig budget med några olika poster. Motiverar sina val.
Resonera kring dina köpval
För enkla resonemang om några vanligt förekommande varor utifrån pris och deras påverkan på miljö och hälsa __________________________________ Ex. ”vi väljer spagetti från Sverige, för den är billigast och godast”
För utvecklade resonemang om några vanligt förekommande varor utifrån pris och deras påverkan på miljö och hälsa __________________________________ Ex. ”vi väljer spagetti från Sverige, för den billigast och har inte fraktats så långt.
För välutvecklade resonemang om några vanligt förekommande varor utifrån pris och deras påverkan på miljö och hälsa __________________________________ Ex ”vi väljer spagetti från Sverige, för den billigast och har inte fraktats så långt och då minskar vi utsläppen”
Resonera kring skillnaden mellan reklam och konsumentinformation
För enkla resonemang om skillnader mellan reklam och konsumentinformation _________________________________ Ex. ”reklam vill sälja, information vill informera”
För utvecklade resonemang om skillnader mellan reklam och konsumentinformation ____________________________________ Ex. ”Reklam vill locka oss att köpa och informationen hjälper oss”
För välutvecklade resonemang om skillnader mellan reklam och konsumentinformation ___________________________________ Ex. ”Reklamen vill locka oss till att köpa mer och informationen hjälper oss att göra bra val, exempelvis nyckelhålsmärkt, jämförpris, miljösymboler.”
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: