Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Slöjd klädsömnad åk 7-9

Skapad 2014-10-29 11:00 i Bjursåsskolan 7-9 Falun
Grundskola 7 – 9 Slöjd

Lgr-11

1.
Nivå 1
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner.
Nivå 2
Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och delvis egna initiativ
Nivå 3
Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge och framställa slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner och egna initiativ
Detta arbetsområde, exempel
Plagget innehåller få delmoment, till exempel en enkel mössa. Eleven väljer material på måfå. ”Det blir som det blir”. Följer lärarens muntliga instruktioner steg för steg.
Plagget innehåller fler delmoment, till exempel joggingbyxor. Eleven väljer material efter utseende, eller tvättmöjligheter. Eleven följer en skriftlig arbetsbeskrivning och ger egna förslag på formgivning (=design).
Plagget innehåller många delmoment, till exempel en tröja. Eleven väljer material efter tänkt användningsområde, ur en miljöaspekt. (Ekologiskt tyg? Återanvändning?) Eleven följer självständigt en skriftlig arbetsbeskrivning och prövar och omprövar egna förslag på formgivning (=design)
2.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
I slöjdarbetet kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt med precision.
Detta arbetsområde, exempel
Eleven kan ställa in lämplig temperatur på strykjärnet. Eleven kan trä symaskinen.
Eleven kan trä symaskinen och ställa in den på rätt sätt efter instruktioner från läraren.
Eleven vet på egen hand vilken söm som är lämplig och kan ställa in den på symaskinen.
3.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val.
Utifrån syftet med slöjdarbetet och kvalitets- och miljöaspekter väljer eleven tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val.
Detta arbetsområde, exempel
” Jag vill ha den tjock.” ”Det blir snyggt så.”
” Det blir starkt med detta tyg men det ser ändå inte klumpigt ut.””
”Det är bra ur miljöhänseende att välja ett ekologiskt tyg. Dessutom matchar färgerna byxorna jag ska ha till tröjan.”
4.
Eleven kan i slöjdarbetet bidra till att utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial
Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial.
Eleven kan i slöjdarbetet utveckla idéer med hjälp av erbjudet inspirationsmaterial och sådant som eleven själv har sökt upp.
Detta arbetsområde, exempel
Eleven följer lärarens exempel rakt av eller gör exakt som kompisen gör.
Följer lärarens eller kompisens exempel men lägger till egna idéer.
Eleven utgår från erbjudet inspirations- material och har även på egen hand hittat idéer som eleven kompletterar med.
5.
Dessutom kan eleven pröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Dessutom kan eleven pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion
Dessutom kan eleven systematiskt pröva och ompröva hur material och hantverkstekniker kan kombineras med hänsyn till föremålens form och funktion.
Detta arbetsområde, exempel
Eleven har sällan önskningar i planeringsstadiet. ”Det blir som det blir”. Ex så blir kjolen så vid som tyget är brett.
Eleven har planerat ett visst utseende och kan ändra till exempel formen på en kjol om eleven inte blir nöjd i första försöket.
Eleven kan i förväg överväga olika alternativ för att bli nöjd, till exempel hur nederdelen på en tröja ska se ut. Vanlig fåll? Bred mudd? Resår? och så vidare.
6.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Detta arbetsområde, exempel
Efter instruktion från läraren konstaterar eleven ”Då ska jag alltså klippa här och sicksacka traskanterna...”
Eleven och läraren kommer tillsammans fram till att till exempel välja en större storlek på tröjan eftersom eleven tänker använda den på hockey- träningen med skyddsutrustning under.
Eleven föreslår själv att till exempel göra kjolen kortare än i mönstret eftersom mamma ska få den och hon har korta ben.
7.
Eleven kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen med viss användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Eleven kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen med relativt god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen med god användning av slöjdspecifika begrepp och visar då på enkla samband mellan form, funktion och kvalitet.
Detta arbetsområde, exempel
”Arbetet gick bra för det var lätt och gick fort.” Eleven använder vissa begrepp som är kopplade till arbetet, till exempel ”Jag klippte ut med lite sömsmån”.
”Mössan blev bra för den fick den höjd jag ville ha.” Eleven använder begrepp mer exakt, till exempel ”Jag lade till 1 cm sömsmån när jag klippte ut mönsterdelarna.”
”Byxorna blev bra eftersom jag gjorde benen smalare än vad mönstret angav. Jag ville ha riktigt tajta byxor. Dessutom gick det åt mindre tyg på det viset och det innebär ju lägre materialkostnad.” Eleven använder riktiga begrepp så att man förstår precis vad eleven menar, till exempel ”Jag sydde innerbensömmarna i ett moment för det går smidigt och fort.”
8.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då enkla resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då utvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Dessutom tolkar eleven slöjdföremåls uttryck och för då välutvecklade resonemang med kopplingar till egna erfarenheter samt trender och traditioner i olika kulturer.
Detta arbetsområde, exempel
”Jag tycker att kavajen ser gammalmodig ut. Den ser ut som en sån man hade på sig när man gick i kyrkan förr i tiden.”
”Jag tror att byxorna är från 1970-talet. Såna färger och utsvängda byxben påminner om foton jag sett på mormor när hon var ung.”
”Den här väskan kommer nog från norra Sverige. Den påminner om sameslöjd eftersom framsidan har broderi i tenntråd och den är gjord i skinn, renskinn tror jag.”
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: