Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Västra Europa, prov för klass 5a

Skapad 2016-04-05 20:58 i Alsike skola Knivsta
Västra Europas namngeografi: Länder, floder,huvudstäder, hav, öar, berg och angränsande länder och vatten. Eleverna ska även kunna förklara olika ämnesbegrepp. Eleven ska också kunna göra egna jämförelser mellan de olika länderna i västra Europa och kunna berätta någonting om befolkningen och näringslivet.
Grundskola 5 Geografi

Västra Europa

Följande är en beskrivning för att klara nivå 1 på provet. För att titta på kunskapskraven för de andra två nivåerna, läs igenom matrisen.

 1. Läs texten i häftet.
 2. Läs igenom dina anteckningar i din bok om Europa.
 3. Namngeografi: Du ska kunna namnge och peka ut ländernas namn, huvudstäder, floder, berg och vatten, grannländer samt angränsande vatten, på en karta. Träna gärna på kartan som finns i detta häfte.
 4. Du ska kunna förklara följande ord: sund, torv, transportmedel, högplatå och fabrik.
 5. Du ska kunna göra jämförelser mellan de olika länderna.
 6. Du ska kunna skriva minst två egna faktameningar om länderna i väst Europa.
 7. Onsdagen den 6/4 fick du se korta filmer om de största städerna i västra Europa. Du ska kunna skriva minst 3 saker som du kommer ihåg från filmen, eller som du vet sedan tidigare om en av dessa städer.

LÄS MATRISEN!

Läxa v.15 är att studera inför provet.

Lycka till kära elever!

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Kunskapskrav
Genom prov i Europas namngeografi har du visat på kunskaper om (Sveriges, Nordens och) Europas namngeografi genom att beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
 • Ge
 • Ge  4-6
 • Ge  E 6
 • Ge  C 6
 • Ge  A 6
Du har grundläggande kunskapar om västra Europas namngeografi. Du visar det genom att kunna placera ut och namnge länderna, en del av huvudstäderna samt namnge något av de angränsande vatten. Du kan även namnge och peka ut minst en av bergskedjorna. Du har gjort en jämförelse mellan länderna. Du har skrivit minst tre faktameningar, om en valfri storstad i västra Europa. Du visar att du har grundläggande kunskaper om näringslivet och befolkningen i västra Europa. Det visar du genom att du kortfattat kan berätta någonting om näringslivet (bilar, järn- stålindustri, jordbruk och turism). Du kan till viss del beskriva ämnesspecifika ord som: sund, torv, transportmedel, högplatå och fabrik.
Du har goda kunskaper om västra Europas namngeografi. Du visar det genom att kunna placera ut och namnge länderna, huvudstäderna samt de flesta angränsande vatten, floder och bergskedjorna. Du har visat att du har kunskap om berg och högplatåerna. Du kan beskriva vad en högplatå är och du vet vilket bergsområde som är störst i Europa. Du har gjort minst två jämförelser mellan länderna. Du har skrivit minst fyra faktameningar, om en valfri storstad i västra Europa. Du visar att du har goda kunskaper om näringslivet och befolkningen i västra Europa. Det visar du genom att du utförligt kan berätta någonting om näringslivet (bilar, järn- stålindustri, jordbruk och turism). Du kan beskriva ämnesspecifika ord som: sund, torv, transportmedel, högplatå och fabrik.
Du har mycket goda kunskaper om västra Europas namngeografi. Du visar det genom att du med säkerhet, kan placera ut och namnge länder, huvudstäder, floder, bergskedjor och vatten som länderna gränsar till, på en karta. Du har visat att du har goda kunskaper om berg och högplatåerna. Du kan utförligt beskriva vad en högplatå är och berätta något om det stora centralmassivet i Frankrike. Du kan utförligt berätta om bergskedjan Alperna (vilka länder bergskedjan går genom), vad den högsta toppen heter, hur hög den är. Du kan också berätta någonting om bergskedjan Pyrenéerna. Du visar att du har mycket goda kunskaper om näringslivet och befolkningen i västra Europa. Det visar du genom att du utförligt berättar om näringslivet (bilar, järn-stålindustri, jordbruk och turism). Du kan även göra historiska återblickar för att visa hur näringslivet har förändrats i västra Europa (hur det såg ut förr och hur det ser ut idag).
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: