Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Media - kommunikation och information

Skapad 2017-06-05 06:46 i Stenkulan Lerum
Grundskola 7 – 9 Samhällskunskap

Under dina år på högstadiet kommer du i genomsnitt att tillbringa nästan halva din vakna tid i medierna. Vi lever i ett informationssamhälle och det är viktigt att du lär dig att hitta rätt i det. Även om du inte har tänkt på det tidigare så har du medier omkring dig nästan hela dagen. Du väljer och väljer bort i det enorma utbudet och reflekterar nog inte över hur mycket du egentligen påverkas av medier. I följande kurs kommer du att få lära dig mer om massmedier och hur massmedia och demokrati hör ihop.

Hur påverkas vi och vårt samhälle av medier? Vilka medier finns och hur fungerar de? Medier kan underhålla, informera, påverka våra åsikter och granska makten. Under det här arbetsområdet ska du få fundera över vilken roll medier har i en demokrati och i en diktatur. Du ska lära dig om tryck - och yttrandefrihet och hur medier påverkar dina åsikter och hur du kan bli medveten om vilka budskap som sänds till dig.

Idag är vi inte bara konsumenter utan också producenter av media. Vad betyder det? Jo, att du kan göra din röst hörd och sprida dina åsikter med bara en knapptryckning. Hur använder du det på bästa sätt? Och hur får du kontroll över medierna - så att inte de kontrollerar dig.

Insats
E
C
A
Samhällsstrukturer
Du har baskunskaper om olika samhällsstrukturer
Du har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Undersöka samhällsstrukturer
Du kan undersöka och beskriva hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar. Du beskriver hur de hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du kan undersöka och beskriva hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar. Du beskriver hur de hänger ihop med varandra på ett utvecklat sätt.
Du kan undersöka och beskriva hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar. Du beskriver hur de hänger ihop med varandra på ett välutvecklat sätt.
Använda begrepp
Du kan använda begrepp på ett ganska bra sätt när du beskriver hur olika samhällsstrukturer hänger ihop med varandra.
Du kan använda begrepp på ett bra sätt när du beskriver hur olika samhällsstrukturer hänger ihop med varandra.
Du kan använda begrepp på ett mycket bra sätt när du beskriver hur olika samhällsstrukturer hänger ihop med varandra.
Påverka och påverkas
Du kan diskutera på ett enkelt sätt hur människor och samhällen påverkar varandra. Du beskriver saker som har betydelse för människors möjligheter att påverka sitt och andras liv. Du beskriver hur de sakerna hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt hur människor och samhällen påverkar varandra. Du beskriver saker som har betydelse för människors möjligheter att påverka sitt och andras liv. Du beskriver hur de sakerna hänger ihop med varandra på ett utvecklat sätt
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt hur människor och samhällen påverkar varandra. Du beskriver saker som har betydelse för människors möjligheter att påverka sitt och andras liv. Du beskriver hur de sakerna hänger ihop med varandra på ett välutvecklat sätt
Demokrati
Du har baskunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar på ett enkelt sätt om de demokratiska rättigheterna och skyldigheterna. Du diskuterar på ett enkelt sätt vilka för- och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Du har goda kunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om de demokratiska rättigheterna och skyldigheterna. Du diskuterar på ett utvecklat sätt vilka för- och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Du har mycket goda kunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om de demokratiska rättigheterna och skyldigheterna. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt vilka för- och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: