Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Religion årskurs 4-5

Skapad 2017-06-05 14:18 i Skallbergsskolan Västerås Stad
Grundskola 4 – 5 Religionskunskap

Undervisningen i historia ska ge dig möjlighet att utveckla din förmåga att:

  • analysera kristendomen, andra religioner och andra sätt att tro
  • analysera hur religioner påverkar och påverkas av samhället, reflektera över frågor om livet och över din och andras personelighet
  • diskutera vad som är rätt och fel med hjälp av etiska begrepp och modeller
  • söka information om olika sätt att tro och värdera om källorna är viktiga och pålitliga

Rubrik 1

1
2
Baskunskaper
Du har baskunskaper om några av världsreligionernas heliga platser eller rum, ritualer och regler. Du diskuterar på ett enkelt sätt om likheter och skillnader mellan några olika religioner.
Du har goda kunskaper om några av världsreligionernas heliga platser eller rum, ritualer och regler. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om likheter och skillnader mellan några olika religioner
Världens religioner
Du beskriver hur världsreligionernas viktiga tankar, skrifter, uttryck och handlingar hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du beskriver hur världsreligionernas viktiga tankar, skrifter, uttryck och handlingar hänger ihop med varandra på ett utvecklat sätt.
Skandinaviska religioner
Du kan beskriva några viktiga kännetecken fornskandinavisk och samisk religion. Du ger exempel på hur man kan se fornskandinavisk religion i samhället.
Du kan beskriva några viktiga kännetecken fornskandinavisk och samisk religion. Du ger exempel på hur man kan se fornskandinavisk religion i samhället.
Högtider och traditioner
Du kan beskriva några kristna högtider och traditioner. Du jämför på ett enkelt sätt kristendomens betydelse för kultur och samhälle förr och nu.
Du kan beskriva några kristna högtider och traditioner. Du jämför på ett utvecklat sätt kristendomens betydelse för kultur och samhälle förr och nu.
Tro
Du kan diskutera på ett enkelt sätt hur frågor om livet beskrivs i olika situationer och vad tro kan betyda för olika människor.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt hur frågor om livet beskrivs i olika situationer och vad tro kan betyda för olika människor.
Rätt och fel
Diskutera och fundera på vad som är rätt och fel.
Du kan diskutera på ett enkelt sätt vad som är rätt och fel i vardagen och vad det kan betyda att göra bra saker för andra. Du kan diskutera på ett enkelt sätt vad som är rätt och fel i vardagen och vad det kan betyda att göra bra saker för andra.
Du kan diskutera på ett bra sätt vad som är rätt och fel i vardagen och vad det kan betyda att göra bra saker för andra. Du kan diskutera på ett bra sätt vad som är rätt och fel i vardagen och vad det kan betyda att göra bra saker för andra.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: