Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ämnesmatris Fysik år 4-6

Skapad 2017-06-07 15:38 i Munkedalsskolan Munkedal
Matris att använda i planeringen för varje fysikområde, LGR11, kunskapskrav på enkel svenska för år 4-6 (källa: tidskriften HEJA nr 1, 2012/2013 Mats Rosenkvist, InfoMentor)
Grundskola 4 – 6 Fysik

Matrisen tilldelas varje läsår. I matrisen bedöms hur långt du har utvecklat dina förmågor utifrån den årskurs som du går i. Undervisningen i fysik ska ge dig möjlighet att utveckla din förmåga att:

  • använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle.
  • genomföra systematiska undersökningar ii fysik.
  • använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

"Utveckla förmågan att...

På väg att nå nivå 1
Nivå 1
Godtagbara kunskaper för årskursen
Nivå 2
Godtagbara kunskaper för årskursen
Nivå 3
Godtagbara kunskaper för årskursen
KOMMUNICERA
- samtala och diskutera 1A ...använda dina kunskaper i fysik för att uttrycka vad du tycker i frågor som berör området och...
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker inom området så att diskussionerna går framåt på ett ganska bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker inom området så att diskussionerna går framåt på ett bra sätt.
Du kan ställa frågor, säga vad du tycker och lyssna på vad andra tycker inom området så att diskussionerna går framåt på ett mycket bra sätt.
- söka information 1B ...granska information
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan söka naturvetenskaplig information från olika källor. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
- använda information 1C
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett ganska bra sätt till situationen.
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett bra sätt till situationen.
Du kan använda naturvetenskaplig information i diskussioner, egna texter och i andra sätt att redovisa. Du anpassar den på ett mycket bra sätt till situationen.
UNDERSÖKA
- planera 2A ...göra undersökningar i fysik
Du kan göra enkla undersökningar med hjälp av planeringar. Du hjälper till att komma på enkla frågor och planeringar som fungerar.
Du kan göra enkla undersökningar med hjälp av planeringar. Du kommer på enkla frågor och planeringar som efter någon förbättring fungerar.
Du kan göra enkla undersökningar med hjälp av planeringar. Du komma på enkla frågor och planeringar som fungerar.
- säkerhet, genomföra 2B
Du kan använda utrustningen på ett säkert sätt som fungerar ganska bra i undersökningarna.
Du kan använda utrustningen på ett säkert sätt som fungerar bra i undersökningarna.
Du kan använda utrustningen på ett säkert sätt som fungerar mycket bra i undersökningarna.
- värdera resultat 2C
Du kan jämföra vad du och andra har kommit fram till i undersökningar. Du diskuterar på ett enkelt sätt vad likheter och skillnader kan bero på. Du hjälper till att ge förslag som kan göra undersökningen bättre.
Du kan jämföra vad du och andra har kommit fram till i undersökningar. Du diskuterar på ett enkelt sätt vad likheter och skillnader kan bero på. Du ger förslag som efter någon förbättring kan göra undersökningen bättre.
Du kan jämföra vad du och andra har kommit fram till i undersökningar. Du diskuterar på ett enkelt sätt vad likheter och skillnader kan bero på. Du ger förslag som kan göra undersökningen bättre.
- dokumentera 2D
Du kan visa på ett enkelt sätt hur du har gjort och vad du kommit fram till i dina undersökningar med hjälp av text och bild.
Du kan visa på ett utvecklat sätt hur du har gjort och vad du kommit fram till i dina undersökningar med hjälp av text och bild.
Du kan visa på ett välutvecklat sätt hur du har gjort och vad du kommit fram till i dina undersökningar med hjälp av text och bild.
BEGREPP
3A ...använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara hur saker hänger ihop i naturen och samhället.
Du har baskunskaper i fysik. Du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop i fysiken på ett enkelt sätt. Du använder fysikens begrepp på ett ganska bra sätt.
Du har goda kunskaper i fysik. Du ger exempel och förklarar hur saker hänger ihop i fysiken på ett utvecklat sätt. Du använder fysikens begrepp på ett bra sätt.
Du har baskunskaper i fysik. Du ger exempel och beskriver hur saker hänger ihop i fysiken på ett välutvecklat sätt. Du använder fysikens begrepp på ett mycket bra sätt.
3B
Du kan diskutera på ett enkelt sätt om OMRÅDET elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljus och ljus. Du jämför hur området hänger ihop med andra saker i fysiken
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt om OMRÅDET elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljus och ljus. Du jämför hur området hänger ihop med andra saker i fysiken
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt om OMRÅDET elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljus och ljus. Du jämför hur området hänger ihop med andra saker i fysiken
- energi 3C
Du kan ge exempel och beskriva på ett ganska bra sätt hur energikällor, energianvändning och isolering hänger ihop med energins flöde och att energi är oförstörbart.
Du kan ge exempel och förklara på ett utvecklat sätt hur energikällor, energianvändning och isolering hänger ihop med energins flöde och att energi är oförstörbart.
Du kan ge exempel och förklara på ett välutvecklat sätt hur energikällor, energianvändning och isolering hänger ihop med energins flöde och att energi är oförstörbart.
- astronomi 3D
Du kan ge exempel och beskriva hur himlakroppar rör sig. Du diskutera på ett enkelt sätt varför det blir dag och natt, månader och årstider.
Du kan ge exempel och förklara hur himlakroppar rör sig. Du diskutera på ett utvecklat sätt varför det blir dag och natt, månader och årstider.
Du kan ge exempel och beskriva hur himlakroppar rör sig. Du diskutera på ett välutvecklat sätt varför det blir dag och natt, månader och årstider.
- upptäckter 3E
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och på vilka sätt de är viktiga för hur människor lever.
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och på vilka sätt de är viktiga för hur människor lever.
Du kan berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och på vilka sätt de är viktiga för hur människor lever.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: