Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Människokroppen

Skapad 2017-09-07 14:01 i Vårfruskolan Lunds för- och grundskolor
Människokroppen
Grundskola 5 Biologi

Vår kropp är fantastisk! Är man hungrig kurrar magen och när man är trött så gäspar man. Om man har sprungit så svettas man och blir man rädd så slår hjärtat snabbare. Kroppen visar på olika sätt hur vi mår och vad vi behöver. När kroppen behöver något försöker den tala om det.

Arbetsområdet

Din kropp består av olika delar,till exempel hjärna, lungor och skelett. Delarna kallas för organ. Alla delar i kroppen har sin speciella funktion men de arbetar tillsammans för att få hela dig att fungera. Din kropp arbetar dygnet runt.
Vad är det som pågår därinne? Det ska vi ta reda på under detta arbetsområde. Vi ska bland annat ta reda på vad som händer i vår kropp när vi äter och när vi blir sjuka.

Mål

Målen för arbetsområdet.
Du ska; •förstå hur kroppen är uppbyggd •förstå hur olika kroppsdelar fungerar och samverkar med varandra •kunna organens namn samt dess placering •förstå vikten av god sömn, varierad kost och att röra sig •veta hur man kan förebygga och behandlar de vanligaste sjukdomarna •ha kunskaper om bl a matspjälkningen, lungorna och andningen, hjärtat och blodet, levern och njurarna, bakterier och virus, muskler, skelettet och tänderna

Arbetssätt

Vi kommer att läsa texter, titta på film samt diskutera och skriva texter både enskilt och i grupp.
Vi kommer att göra experiment och undersökningar.
Vi kommer att fördjupa oss i organsystem i par eller i grupp. Detta redovisas för resten av klassen på valfritt sätt, tex film, plansch, keynote.

Bedömning

I vår bedömning tittar vi på dina kunskaper om biologiska samband när det gäller kroppen och hur du visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med användning av biologins ord och begrepp.
Du ska kunna föra resonemang om hälsa och sjukdom.

I vår bedömning tittar vi även på hur du behandlar arbetsområdet i din bok, arbetet och redovisningen av fördjupningsarbetet och hur du dokumenterar dina undersökningar och experiment.

Godtagbara kunskaper
Mer än godtagbara kunskaper
Biologiska samband
Du har baskunskaper i biologi. Du ger exempel och beskriver hur saker och ting hänger ihop i biologin. Du använder biologins begrepp på ett ganska bra sätt.
Du har goda kunskaper i biologi. Du ger exempel och förklarar hur saker och ting hänger ihop i biologin på ett utvecklat sätt. Du använder biologins begrepp på ett bra sätt.
Människokroppen
Du kan diskutera på ett enkelt sätt om hälsa och sjukdom och på ett enkelt sätt beskriva hur kroppen är uppbyggd och fungerar.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt om hälsa och sjukdom och på ett utvecklat sätt beskriva hur kroppen är uppbyggd och fungerar.
Naturvetenskapligt arbetssätt
Du kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och hjälper till att komma på enkla frågor som fungerar. Du kan jämföra vad du och dina kamrater kommit fram till och hjälper till att ge förslag som kan göra undersökningarna bättre.
Du kan genomföra enkla undersökningar utifrån givna planeringar och kommer på enkla frågor som fungerar. Du kan jämföra vad du och dina kamrater kommit fram till och ger förslag som kan göra undersökningarna bättre.
Dokumentation
Du kan göra enkla dokumentationer i text och bild.
Du kan göra utvecklade dokumentationer i text och bild.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: