👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Presentera en ungdomsförfattare

Skapad 2018-05-06 18:31 i Fäladsgården Lunds för- och grundskolor
En matris för bedömning av presentation av ungdomsförfattare
Grundskola 6 – 7

En matris för bedömning av presentation av ungdomsförfattare

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Nivå 4
Läsa med flyt
Du kan läsa upp ditt textstycke så att det är förståeligt för alla vad du säger. Du introducerar texten något.
Du kan läsa upp ditt textstycke på ett sätt så att dina lyssnare lever sig in i vad som händer. Din förklaring gör att man förstår vad texten handlar om.
Du kan läsa upp ditt textstycke med inlevelse på ett sätt som gör att det är lätt och intressant att följa med. Din introduktion till texten gör att man förstår varför du valt ditt textstycke och underlättar förståelsen av den.
Du kan läsa upp ditt textstycke på ett engagerat sätt som fångar dina läsare och ger rätt ton åt avsnittet. Ditt avsnitt känns välvalt och tydligt motiverat av din förklaring.
Kombinera text och annan estetik
Din presentation innehåller olika typer av media (bilder, text, din egen röst, en film, exempelvis) och de handlar alla om samma författare.
Din presentation innehåller olika typer av media och det framgår att du har valt hur den ska se ut med tanke på din författare. Medierna samspelar något.
Din presentation innehåller en vald blandning av media som underlättar förståelsen av den. Din presentation präglas estetiskt av den författare du har valt att presentera.
Din presentation innehåller en väl vald kombination av olika media. Blandningen underlättar förståelsen av den och skapar intresse. Du har gjort goda estetiska val så att din presentation hänger ihop med din författare.
Söka, välja ut och sammanställa
Du har valt ut och gjort sammanställning från en antal källor. När du beskriver vad du har lärt dig använder du dig av egna beskrivningar blandat med typiska författarbegrepp.
Du har valt ut och gjort en sammanställning av ett antal motiverade källor. Din sammanställning visar prov på egna formuleringar och ämnes-specifika ord.
Du har valt och valt bort information ur ett antal väl motiverade källor. Din sammanställning visar att du kan ta in ämnes-specifika ord i dina egna formuleringar.
Du har valt ut, valt bort och sammanställt information ifrån väl motiverade källor. Din sammanställning visar prov på ämnes-specifikt språk, egna formuleringar och god struktur.
Muntliga framställningar
Du visar att du kan genomföra en enkel muntlig redovisning. Man förstår din inledning, du har en huvuddel och det märks när det tar slut.
Du visar att du kan genomföra en i huvudsak fungerande muntlig redovisning. Den har en tydlig inledning, en huvuddel och avslutas. Det märks att du har tänkt på dina mottagare.
Du visar att du kan genomföra en relativt välfungerande muntlig redogörelse. Du har en vald inledning och avslutning och de övriga delarna hänger ihop väl. Det märks att du har tänkt på vem dina mottagare är,
Du visar att du kan genomföra en välfungerande muntlig redogörelse med fångande inledning och en god avrundning. Dina övriga delar kommer i en väl vald ordning, och presentationen är anpassad efter dina mottagare.