Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Resonemang och gestaltande beskrivning

Skapad 2020-03-09 10:04 i Hallsta skola Norrtälje
Visar kunskapskraven för betygen E, C och A i svenska, utvecklande resonemang. Texten i matrisen är ett exempel som visar de olika nivåerna.
Grundskola 7 – 9

Boktryckarkonsten och läsandets betydelse Johan Gutenberg uppfann i slutet på 1400-talet tryckpressen, tidigare hade allt skrivits förhand. Det gjorde att man kunde tillverka fler böcker så att fler fick möjlighet att läsa och när bibeln översattes till svenska blev det viktigt att även vanliga människor kunde läsa.

Skriva resonerande och gestaltande

  • Sv   formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • Sv   anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  • Sv  7-9   Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  • Sv  7-9   Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  • Sv  7-9   Språkets struktur med stavningsregler, skiljetecken, ordklasser och satsdelar.
E-nivå
C-nivå
A-nivå
Resonemang
Boktryckarkonsten och läsandets betydelse Johan Gutenberg uppfann i slutet på 1400-talet tryckpressen, tidigare hade allt skrivits förhand. Det gjorde att man kunde tillverka fler böcker så att fler fick möjlighet att läsa och när bibeln översattes till svenska blev det viktigt att även vanliga människor kunde läsa. Under 1600-talet började människor att intressera sig för naturen och vetenskapliga frågor, man började ifrågasätta kyrkan. I Sverige men även andra länder började människor experimentera och skapa uppfinningar som skapade nya förutsättningar att tillverka.
Boktryckarkonsten och läsandets betydelse Johan Gutenberg uppfann i slutet på 1400-talet tryckpressen. Den innebar helt nya förutsättningar att göra böcker, tidigare hade allt skrivits förhand. Det gjorde också att man kunde tillverka fler böcker så att fler fick möjlighet att läsa och när bibeln översattes till svenska blev det viktigt att även vanliga människor kunde läsa. Det gjorde att människor kunde förstå vad som står i bibeln. Under 1600-talet började människor att intressera sig för naturen och vetenskapliga frågor. Läsandet gav nya kunskaper och man började ifrågasätta kyrkan. Vilket gjorde att många människor lärde sig nya saker och fick bättre självförtroende. I Sverige men även andra länder började människor experimentera och skapa uppfinningar som skapade nya förutsättningar att tillverka.
Boktryckarkonsten och läsandets betydelse Johan Gutenberg uppfann i slutet på 1400-talet tryckpressen. Den innebar helt nya förutsättningar att göra böcker, tidigare hade allt skrivits förhand. Nu kunde man genom en tryckpress få texten i böcker. Det gjorde också att man kunde tillverka fler böcker så att fler fick möjlighet att läsa och när bibeln översattes till svenska blev det viktigt att även vanliga människor kunde läsa. Det gjorde att människor fick mycket bättre förutsättningar att förstå sin religion och förstå vad som står i bibeln. Under 1600-talet började människor att intressera sig för naturen och vetenskapliga frågor och skrev böcker om sina upptäckter och började ifrågasätta kyrkan. Det gjorde att människor kunde jämföra mellan olika böcker och skapa sig en egen uppfattning. Vilket gjorde att många människor lärde sig nya saker och fick bättre självförtroende. I Sverige men även andra länder började människor experimentera och skapa uppfinningar som skapade nya förutsättningar att tillverka.
Gestaltande beskrivning
När jag var på andra varvet hörde jag helt plötsligt något pipande. Jag tvärstannade och lyssnade igen, då hörde jag att det kom inifrån en buske precis intill mig. När jag tittade ner i busken fick jag se en kattunge sitta där, jag plockade upp den i famnen. Den här kattungen såg precis ut som jag önskade. I över ett år hade jag tjatat på mina och nu hittade jag den i en buske. Det kunde inte vara en tillfällighet och de måste låta mig behålla honom. Jag gick genast hem med den lilla kattungen i famnen. Men när jag kom till vår port mötte jag en flicka som berättade att det var hennes kattunge. Det kändes ändå bra för hon blev så glad och tacksam över att jag hade hittat den. Hon berättade att hon bor i hyreshuset bredvid och sa att jag måste följa med henne hem. Att jag inte kunde behålla kattungen gjorde ingenting, för sedan den dagen är vi jättebra kompisar.
När jag var på andra varvet hörde jag helt plötsligt något pipande. Jag tvärstannade och lyssnade igen för att höra varifrån det kom, då hörde jag att det kom inifrån en buske precis intill mig. När jag tittade ner i busken fick jag se en kattunge sitta där, den såg så hjälplös och olycklig ut att jag på en gång plockade upp den i famnen. Den här kattungen såg precis ut som jag önskade. I över ett år hade jag tjatat på mina föräldrar att köpa en kattunge till mig och nu hittade jag den i en buske. Det kunde inte vara en tillfällighet och de måste låta mig behålla honom. Jag lät cykeln ligga i skogen och gick genast hem med den lilla kattungen i famnen. Men när jag kom till vår port mötte jag en flicka. Vi stannade tvärt båda två och insåg på en gång vilken jobbig situation som uppstått. Samtidigt kändes det bra för hon blev så glad och tacksam över att jag hade hittat hennes kattunge. Hon berättade att hon bor i hyreshuset bredvid och sa att jag måste följa med henne hem. Att jag inte kunde behålla kattungen gjorde ingenting, för sedan den dagen är vi jättebra kompisar.
När jag var på andra varvet hörde jag helt plötsligt något pipande, som inte passade in här i skogen. Jag tvärstannade och lyssnade igen för att höra varifrån det kom, då hörde jag att det kom inifrån en buske precis intill mig. När jag tittade ner i busken fick jag se en kattunge sitta där, den såg så hjälplös och olycklig ut att jag på en gång plockade upp den i famnen. Jag kände mig så lycklig och tacksam, den här kattungen såg precis ut som jag önskade. I över ett år hade jag tjatat på mina föräldrar att köpa en kattunge till mig och nu hittade jag den i en buske. Det kunde inte vara en tillfällighet och de måste låta mig behålla honom. Jag lät cykeln ligga i skogen och gick genast hem med den lilla kattungen i famnen. Men min stora lycka förbyttes i djup sorg när jag precis innan vår port mötte en liten flicka som utbrast; men du har hittat min kattunge. Vi stannade tvärt båda två och insåg på en gång vilken jobbig situation som uppstått. Samtidigt blev jag kändes det bra för hon blev så glad och tacksam över att jag hade hittat hennes kattunge. Hon berättade att hon bor i hyreshuset bredvid och sa att jag måste följa med henne hem. Att jag inte kunde behålla kattungen gjorde ingenting, för sedan den dagen är vi jättebra kompisar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: