Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Slöjdmatris åk 6

Skapad 2020-03-10 13:26 i Kvisthamraskolan Norrtälje
Förenklad bedömningsmatris utifrån kunskapsmålen.
Grundskola 6 Slöjd

Bedömningsmatris i slöjd. Här uppskattar du som elev och även läraren vilken nivå du ligger på under de olika rubrikerna. Vad är din styrka? Vad behöver du träna mer på?

Rubrik 1

OKEJ
BRA
KANON
ARBETSPROCESS
Du kan gå från en idè till ett färdigt arbete med hjälp av lärarens instruktioner.
Du kan gå från från en idè till ett färdigt arbete på ett noggrant sätt med hjälp av lärarens instruktioner. Du försöker även att följa en skriftlig arbetsbeskrivning, titta på uppsydda moment eller följa en instruktionsfilm. Du visar kompisar om du kan.
Du kan gå från från en idè till ett färdigt arbete på ett mycket noggrant sätt med hjälp av lärarens instruktioner. Du använder och tolkar bra även den skriftliga arbetsbeskrivningen, tittar på uppsydda moment och följer instruktionsfilmen. Du visar även kompisar så bra du kan.
MATERIAL
Du kan arbeta och skapa saker i olika material tex olika tyger, garner, ull, tråd, knappar. Du kan välja material till ditt arbete med lärarens hjälp.
Du kan arbeta och skapa noggrant gjorda och hållbara saker i olika material. Du vet dessutom vad flera material är gjorda av tex bomull, ull. Du har hyfsad koll på vilket material du ska välja till ditt arbete.
Du kan arbeta och skapa mycket noggrant gjorda och hållbara saker i flera olika material. Du är säker på vad ett material är gjort av. Du är rätt säker på vilket material du ska välja till ditt arbete.
VERKTYG
Du kan använda olika verktyg tex sax, olika nålar, måttband, strykjärn, virknål, stickor och symaskin på ett rätt och säkert sätt till ditt arbete.
Du kan använda flera olika verktyg och symaskinen på ett säkert sätt som fungerar bra till ditt arbete.
Du kan använda många olika sorters verktyg och symaskinen på ett tryggt och säkert sätt som fungerar mycket bra till ditt arbete.
KREATIVITET
Du kan hjälpa till att utveckla, hitta på idèer till ditt arbete.
Du är bra på att utveckla idèer med hjälp av saker som finns att inspireras av.
Du är mycket bra på att utveckla idèer till ditt slöjdarbete både på egen hand och av saker att inspireras av.
INRE MOTOR
Du kan hjälpa till att ge förslag och välja sätt så du tar dig framåt i ditt arbete. Du lyssnar på genomgångar, läser/tittar på instruktioner och provar sedan själv.
Du kan ge förslag och välja arbetssätt som efter lärarens råd gör att du tar dig framåt i arbetet dvs du frågar: "kan jag göra så här....?" Du tar till dig genomgångar, instruktioner och provar gärna själv. Du kan även motivera varför du vill göra så.
Du har bra koll och är oftast säker på hur du kan ta dig framåt i arbetet. Du provar gärna själv även utan lärarens hjälp. Du är inte rädd för att "misslyckas" utan ändrar tills du är nöjd. Du kan motivera dina val på ett utvecklat sätt.
BESKRIVA OCH ANALYSERA
Du beskriver ditt arbete och vad du lärt dig i slöjdrapporten. Du skriver så bra du kan. Du försöker använda slöjdord.
Du kan ge utvecklade beskrivningar på hur du har arbetat, vad du har gjort och varför i slöjdrapporten. Du är bra på att använda slöjdord. Du har koll på hur ditt arbete har påverkat den sak du skapat.
Du kan ge välutvecklade beskrivningar på hur du har arbetat, vad du har gjort och varför i slöjdrapporten. Du är säker på att använda slöjdord. Du förstår hur ditt arbete har påverkat den sak du skapat.
UTTRYCK
Du kan beskriva, prata om vilken färg och form du tycker att slöjdföremål har. Betyder det något? Har det någon symbol?
Du kan mer utförligt beskriva, prata om form, färg och symboler. Du kan sätta ett eget uttryck på ditt arbete.
Du kan på ett välutvecklat sätt beskriva, prata om form, färg och symboler. Du är bra på att sätta ett eget uttryck på ditt arbete.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: