👋🏼Vi håller på att göra om Skolbanken med nytt gränssnitt och nya förbättrade funktioner! Ta en smygtitt på Nya Skolbanken här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Välkommen till Skolbanken

Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar. Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken »


Om Skolbanken

Skolbanken innehåller 10 000-tals exempel på planeringar, matriser och samtalsmallar. Den växer dessutom så det knakar. Idén är att alla delar med sig av sina idéer och i utbyte får tillgång till andras material. Du kan använda materialet själv, vidareutveckla det och göra om bara du berättar vem som givit dig inspirationen.

Materialet har tagits fram av pedagoger från hela landet, som använder det på riktigt med barn och elever i förskolor och skolor. Den gemensamma nämnaren för de som lagt in material är att alla använder den pedagogiska webbtjänsten Unikum.net. Innehållet i Skolbanken fylls hela tiden på och uppdateras allteftersom pedagoger vidareutvecklar sitt material.

Om du hittar planeringar, matriser eller samtalsmallar som du tycker är intressanta så kan du dela med dig till kollegor genom att Tipsa, Twittra och Gilla materialet. Då får fler nytta av det, pedagogen som gjort materialet får välförtjänt feedback (och kanske beröm) och sökfunktionen kan lyfta fram materialet så att fler kan hitta det.

Prova Unikum

Vill du själv dela med dig av t.ex. pedagogiska planeringar eller matriser i Skolbanken? Eller vill du också kunna använda material från Skolbanken i din förskola eller skola, direkt på webben?

Jag vill prova Unikum!

Vanliga frågor och svar

Vem har gjort materialet?

Det är pedagoger i skolor och förskolor som använder Unikum som har gjort de pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar som finns i Skolbanken.

Får jag använda material jag hittar i banken?

Du får se, använda och vidareutveckla materialet i Skolbanken, om du bara låter alla andra använda det nya material du tar fram samt om du talar om vems material du utgått ifrån. Reglerna för detta är beskrivna i en licensform som heter Creative Commons, närmare bestämt CC BY-SA 3.0. Läs mer om licensformen här »

Kostar det pengar att använda Skolbanken?

Det kostar ingenting att använda Skolbanken eller innehållet i den.

Hur bra är materialet?

Materialet har lagts in av pedagoger i skolor och förskolor runt om i landet. Ibland är det väl genomtänkt och polerat material, ibland är det material som kommit till snabbt och inte är riktigt färdigt. Sökfunktionen i Skolbanken försöker hjälpa dig att skilja agnarna från vetet genom att hitta material som verkar relevant, som används och som många gillar. Du kan bidra till att det blir lättare att hitta material som är bra genom att klicka Gilla på det.

Vi har bra material vi kan dela med oss av i Skolbanken, hur gör vi?

För att skapa nytt material i Skolbanken eller för att kopiera och vidareutveckla intressant material behöver er skola ha Unikum, och du behöver själv ha inloggning som pedagog i Unikum. Då kan du skapa, ändra och dela material i Skolbanken. Ni kan anmäla er skola för att använda Unikum.

Om din skola skaffar Unikum kan du också använda planeringar, matriser och samtalsmallar från Skolbanken med barn och elever i din skola, t.ex. för formativ bedömning i grundskolan eller pedagogisk dokumentation i förskolan.

Jag hittade material som inte borde finnas i Skolbanken – hur gör jag?

Om du hittar material som verkar olämpligt, kränkande eller trasigt så kan du rapportera det genom att skicka ett mail till skolbanken@unikum.net

Vilka planeringar är det som lyfts fram i Skolbanken?

Under varje flik i Skolbanken syns några exempel på material redan innan du börjat söka. Dessa exempel har föreslagits av användare som tipsat oss om sådant som de tycker är bra och / eller intressant. Du kan själv Gilla, Dela, Twittra eller G+:a det material som du tycker är bra. På så vis kan vi se vilka material som är populära och lyfta fram dem. Dessutom leder det till bättre rankning vid sök.

Vem kom på Skolbanken?

Den ursprungliga idén till banken kom fram när pedagoger i Pysslingen-skolorna och Lerums kommun ville hitta enkla sätt att dela med sig av inspiration och material när de jobbade med Unikum på webben. Myndigheten för skolutveckling tyckte att det var en bra idé att pedagoger delade inspiration över hela landet och bidrog till att Skolbanken 2006 kunde öppnas upp för fler pedagoger och för fler typer av material. Sedan dess har utvecklingen gått i raketfart och nu finns 10 000-tals material som delas mellan över 1000 skolor.

Vem driver Skolbanken?

Skolbanken drivs av Unikum – Unikt lärande AB, som är Sveriges största webbtjänst för samarbete kring mål, planer och kvalitet i skolan. Du kan läsa mer om Unikum här: www.unikum.net/om

Varför driver Unikum Skolbanken?

Unikum driver Skolbanken för att pedagoger skall kunna få tillgång till inspiration och idéer kring bra pedagogiskt material. På så vis hoppas vi att de skolor och kommuner som använder Unikum skall få mer nytta av Unikum och bli nöjdare kunder samt vilja fortsätta vara kunder till Unikum. Då hoppas vi också att fler nya skolor och kommuner blir intresserade av Unikum, så vi även får fler kunder. Vi på Unikum får våra intäkter från dessa skolor och kommuner, och använder delar av dessa intäkter för att driva, underhålla och vidareutveckla Skolbanken.

Gör Unikum detta bara för att tjäna pengar?

Unikum driver Skolbanken för att det är en bra sak för pedagoger runt om i landet. Förhoppningsvis gör det att våra användare och kunder får nytta av Unikum, och att fler skolor vill bli kunder. I så fall får Unikum mer intäkter, som gör att vi får bra lönsamhet, och kan vidareutveckla Unikum i snabbare takt. Så, Unikum driver Skolbanken bland annat för att tjäna pengar, som vi behöver för att driva Skolbanken och för att vidareutveckla Unikum.