Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Svenska - Texttyper

Ekenässkolan, Stenungsund · Senast uppdaterad: 18 augusti 2017

Vi arbetar kring olika typer av texter. Vi läser och skapar egna. Texttyper som vi kommer att arbeta med: faktatext, argumenterande text/insändare, Instruktion

Syfte

Centralt innehåll

Så här skall vi arbeta

  • Vi skall läsa olika typer av texter för att lära oss att urskilja särdragen. De olika texttyper vi kommer att arbeta med är:
    faktatext, argumeterande text/insändare, instruktionstext

  • Vi skall också skapa olika typer av texter, som har olika syften, genom att använda de olika särdrag som kännetecknar texttyperna.

Bedömning

Vid avslutat arbete skall eleven visa att han/hon:

  • Kan beskriva vad som kännetecknar de olika texttyper som vi har arbetat med och hur de skiljer sig från varandra vad t ex gäller uppbyggnad, syfte, mottagare och sammanhang.
  • Kan sortera olika texter utifrån vilken texttyp de tillhör.
  • Kan skapa egna texter utifrån de texttyper vi jobbat med.

Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, till exempel webbtexter, spel och tv-program. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback