Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

7 - 9

Modersmål-albanska

Modersmål, Trelleborg - slutgallrad · Senast uppdaterad: 29 november 2020

108 vjetori i Pavarësisë së Shqipërisë Albanien firar 108 år som en Självständig stat.

Syfte

De målen från syftet i Lgr 11 som planeringen har utgått ifrån.
1.Eleverna skall få kunskaper som behövs för Albanien. Hur kom till självständigheten, Vilka människor som har bidragit mest till detta viktiga historiska händese.Olika manifestationer skall hållas i många länder där albaner bor.

Centralt innehåll

Koppla de punkterna i det centrala innehållet som berörs.

Konkretiserade mål för eleven

Du skall kunna  berätta kort om Albaniens historia. Hur kom till självständigheten, vilka personer har bidragit mest för det.Hur långt tid var turkarna i Albanien. Om Skenderbeu biografi. Vilka grandländer har okuperat albaniens teritorier.
Du skall kunna hitta på kartan Albaniens historiska städer som har att göra med Självständigheten.

Arbetsformer och materiel

Vi läser olika typer av texter trån skönliteraretur,tidningar och internet. Vi tittar filmen Nëntori i Dytë.Vi har hög läsning och enskild tystläsning. Vi tränar på att använda olika lässtrategier Vi diskuterar texternas syfte,budskap och motiv Vi arbetar med skriftliga frågor kring texterna Vi gör textanalys Vi redovisar muntligt Vi arbetar med olika skrivuppgifter Vi skriver egen berättelser.Söka information på internet. Albaniens historia II.

Bedömning

Jag kommer att bedöma din förmåga att beskriva och förklara hur kom till Albaniens Självständighet för 108 år sedan, hur många år var turkarna i Albanien, vilka länder var på Albaniens sida och vilka länder försökta att okupera Albanien.Hur blev 2/3 av etniska albanska befolkningen och deras territorier utanför Albanien.
Du skall berätta om en viktig manifestation som hölls för Albaniens Självständighet.
Du kommer  att söka information på internet om Albaniens Sjävständighet.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och

reflektera över traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas utifrån jämförelser med svenska förhållanden.

Lässtrategier för att förstå och tolka skönlitterära texter. Att utläsa texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord och bild samspelar.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Översättning av och jämförelser mellan texter på modersmålet och på svenska.

Aktuella samhällsfrågor i områden där modersmålet talas, i jämförelse med liknande frågor i Sverige.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback