Du kommer att utveckla din förmåga att förstå olika samband i naturen som livscykler och näringskedjor.
Du ska få lära dig att söka fakta, undersöka och diskutera hur djur och växter lever på vintern.
Du kommer även få lära dig:
Du kommer att både få arbeta självständigt och tillsammans med andra.
Tillfälle 1: Vi går ut och letar djurspår. Vi pratar temperatur och vilka vintermånader vi har. Vi pratar även växter och vad som händer med dessa under vintern. Vi går även till gungorna och rutschbanan och diskuterar begreppen frktion och tyngdkraft. Vi återkopplar och reflekterar tillsammans sedan i klassrummet vilka begrepp vi har använt.
Tillfälle 2: Vi gör en tankekarta tillsammans för att prata om vilka djur vi ser på vintern och vilka som har vintersömn. No sid. 54-56.
Barnen gör egna tankekartor i grupp med bilder till. Exempel: ca 4 grupper, vintersömn, under snön, vinterpäls, mat på vintern. Vi samlar in våra undersökningar i klassens bok Djur och växter i naturen.
Tillfälle 3: Vi undersöker om vinterfåglar och vilken mat fåglarna hittar. Vi läser tillsammans i NO boken. Vi skriver tillsammans ett recept på fågelmat som vi sätter in i vår bok. Barnen ritar en egen fågel som vi ser på vintern. Bilden sätter vi in i vår bok.
Tillfälle 4: Vi gör klart tillfälle 3 och fortsätter läsa i avsnittet Vem har varit här. Vi diskuterar vilka djur som är aktiva på vintern och barnen arbetar i grupp om räv, älg, sork och hare. Barnen gör bild och skriver fakta som vi sedan sätter i vår bok.
Tillfälle 5: Vi gör klar boken och återkopplar till det vi har lärt oss.
Under några av dessa tillfällen kommer vi även att titta på korta filmer om djur.