Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Hkk åk 9 konsumentkunskap

Skapad 2013-01-07 11:44 i Sinntorpsskolan 4-9 Mölndals Stad
Grundskola 9 Hem- och konsumentkunskap

Innehåll

Syfte

Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter och lån. Eleverna ska ges förutsättningar att göra välgrundade val när det gäller privatekonomi och kunna hantera olika problem och situationer som en ung konsument kan ställas inför.

Centralt innehåll

Konsumtion och ekonomi

Ungas ekonomi, sparande och konsumtion

Genomförande

Läser i hkk-boken s. 114-147

Föreläsning om ekonomi

www. konsumentverket.se Tittar på filmer, jobbar med dikussionsfrågor

 

Bedömning

Kunskapskrav

Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då resonemang med koppling till konsekvenser för privatekonomi. Eleven kan beskriva och föra resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer

Omdöme

Matriser

Hkk
HKK: Konsumentekonomi

På väg att uppnå kunskapskraven
Uppvisar grundläggande förmåga
Uppvisar god förmåga
Uppvisar mycket god förmåga
Ny nivå
Ekonomi
Gör inga jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för inte resonemang med koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då enkla resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då utvecklade resonemang med relativt god koppling till konsekvenser för privatekonomi.
Gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då välutvecklade resonemang med god koppling till konsekvenser för privatekonomi.

På väg att uppnå kunskapskraven
Uppvisar grundläggande förmåga
Uppvisar god förmåga
Uppvisar mycket god förmåga
Ny nivå
Konsumenträtt
behöver hjälp och stödfrågor för att beskriva och föra enkla resonemang om grundläggande rättighter och skyldigheter för konsumenter.
Kan beskriva och föra enkla resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer
Kan beskriva och föra utvecklade resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.
Kan beskriva och föra välutvecklade resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: