Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Lag & rätt

Tullbroskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 8 mars 2017

Planering för studier av det svenska rättssystemet.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Undervisning och arbetsformer

Vi har en berättelse om tre pojkar som vi utgår från. De begår ett brott när de tre tillsammans stjäl handväskan från en tant. Polisen blir inkopplad. Pojkarna grips och så småningom blir det rättegång.

Vi följer pojkarnas väg genom det svenska rättssystemet genom att vi läser berättelsen och stannar upp vid alla juridiska begrepp och samtalar om allt i elevernas vardag som de associerar till, samt skriver upp begreppen med förklaringar. Begreppen får eleverna träna på i samband med läxor.

När vi har läst färdigt berättelsen skriva en egen berättelse om en påhittad persons resa genom det svenska rättssystemet. Från brott till påföljd. De får träna på att använda de begrepp som förknippas med lag och rätt.

Parallellt med får eleverna som läxa ta ställning till, och reflektera utifrån olika frågeställningar om t ex lagar, rättegångar, kriminalitet och straff.

Bedömning - vad och hur

Begreppslig förmåga. Att först och använda begrepp.

Analysförmåga. Beskriva orsaker och konsekvenser  

Informationshantering. Förmåga att hantera information.

Kommunikativ förmåga. Förmågan att samtala, diskutera, föra och bemöta argument.

Metakognitiv förmåga. Förmågan att tolka, värdera och reflektera.

Detta bedöms genom ett skriftligt arbete där både fakta, som t ex hantering av begrepp och olika frågeställningar där t ex de analytiska och reflekterande förmågorna finns med.


Läroplanskopplingar

respekterar andra människors egenvärde,

tar avstånd från att människor utsätts för diskriminering, förtryck och kränkande behandling, samt medverkar till att hjälpa andra människor,

kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan föra enkla resonemang om hur individer och samhällen påverkas av och påverkar varandra och beskriver då enkla samband mellan olika faktorer som har betydelse för individers möjligheter att påverka sin egen och andras livssituation.

Matriser i planeringen
LAG & RÄTT
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback