Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Världen genom tonåringens ögon

Varlaskolan södra, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 10 april 2018

"Dagens ungdom" hör man ibland vuxna säga med något uppgivet i rösten. Är dagens ungdomar värre än ungdomar förr i tiden? Är det svårare att vara ung idag än för 20, 50 eller kanske 100 år sedan? Vad innebär det att vara "dagens ungdom"? Vilka krav och förväntningar ställs det på dagens ungdom och vad anser ungdomarna själva? Detta, och mycket annat, ska vi ta reda på när vi ger oss ut på vår upptäcktsresa genom tid och rum. Vårt mål är att finna sanningen om denna mytomspunna, omsjungna och gåtfulla varelse vi kallar tonåringen.

Arbetsområde:

Vi kommer att arbeta med ett tonårstema under de kommande veckorna. Syftet är att du ska skapa en "handbok" för och om tonåringar med utgångspunkt i dig själv, dina egna erfarenheter, tankar och framtidsdrömmar.

Vi kommer att kombinera arbetet så att du läser texter från olika tidsperioder och om olika ämnen, men med den gemensamma nämnaren att de alla på något sätt skildrar det här med att vara ung och tonåring. I anslutning till detta kommer du att få skriva egna texter.

Innehåll:

  • Delmoment 1: Poesi
  • Delmoment 2: Skriva för ett särskilt syfte 
  • Delmoment 3: Fritt skrivande 
  • Delmoment 4: Analys och texttolkning 
  • Delmoment 5: Din handbok - slutuppgift är att välja ut de texter du är mest nöjd med och sammanställa dessa till en genomtänkt handbok med framsida och lämpliga bilder. 

Till alla delmoment kommer mer specifika uppgifter att delas ut. Vi kommer också att gå igenom varje delmoment tillsammans där vi tittar på exempeltexter och diskuterar dessa. Varje delmoment innebär också vissa muntliga uppgifter och aktiviteter.

Läsningen i bänkbok på tisdag eftermiddag ligger kvar, men blir nerkortad till 15-20 min.

Material:

Utdelat material med tillhörande arbetsuppgifter samt div. film, musik etc. Jag försöker länka allt som används till planeringen, men du förväntas också att själv hitta lämpligt inspirationsmaterial för ditt arbete. 

Bedömning:

Din arbetsinsats på lektionstid samt kvaliteten på ditt arbete kommer att ligga till grund för bedömningen. Som vanligt gäller att de tre delarna tala-läsa-skriva väger lika tungt, så att vara aktiv på lektionerna är lika viktigt som att skriva eller tala väl. Jag förväntar mig att du deltar i alla moment efter bästa förmåga.

I den bifogade matrisen kan du se vad som kommer att bedömas. Betyget blir en sammanslagning av hela terminens arbete.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Några skönlitterära genrer och hur de stilistiskt och innehållsligt skiljer sig ifrån varandra.

Beskrivande, förklarande, utredande, instruerande och argumenterande texter, till exempel tidningsartiklar, vetenskapliga texter, arbetsbeskrivningar och blogginlägg. Texternas syften, innehåll, uppbyggnad och språkliga drag.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Matriser i planeringen
SVENSKA Språket på väg 7-9
Uppgifter
Insändare - att skriva för ett särskilt syfte
Insändare - att skriva för ett särskilt syfte
I valet och kvalet - om relationer
I valet och kvalet - om relationer
I valet och kvalet - om relationer
"Ja visst gör det ont" av Karin Boye, en enkel diktanalys
"ja visst gör det ont" av Karin Boye - en enkel diktanalys
Inlämning egna dikter
Inlämning egna dikter
Power point-presentation poesi
Power point-presentation poesi
Skriva och läsa dikter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback