Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Surrealistiskt collage

Skapad 2013-10-20 19:17 i Iggesunds skola Hudiksvall
Grundskola 7 – 9 Bild

Innehåll

Uppdrag, arbetsgång och förmågor som tränas

Ehhh...
Skolan är så jobbig och du är så trött att du börjar bli virrig i huvudet. Du förstår inte längre vad som händer. Dröm blir till verklighet och verklighet blir till dröm. Vad är upp och vad är ner? Vad är rätt och vad är fel? Du vet inte någonting längre. För att komma på banan igen behöver du få ur dig allt som du har i huvudet.
(lektionen inleds med ett bildspel som tar upp vad surrealism är och lite olika konstnärer som arbetar och har arbetat surrealistiskt)
Ditt uppdrag:
Få ur dig dina drömmar, dina galna tankar och dina ologiska föreställningar genom att skapa en surrealistisk bild. Du ska genom collageteknik skapa en fantasifigur. Figuren ska även ha en tillhörande bakgrundsmiljö. Tänk så galet du kan! Din figur och din bakgrund ska inte likna något som du har sett tidigare. Montera ditt collage på svart A3 papper.
Du har detta arbetspasset på dig att avsluta uppdraget.

Genom att göra detta uppdrag kommer du att utveckla din förmåga att:

- Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

- Skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg, samt med olika material.

- Analysera historiska bilder och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Bedömning

Eleven bedöms under hela arbetsprocessen från idé till slutprodukt. Se bedömningsmatris!

Uppgifter

  • collage

Matriser

Bl
Bedömningsmatris Surrealistiskt collage

E
C
A
Surrealistiskt collage
Centralt innehåll
  • Bl  7-9
  • Bl  7-9
  • Bl  7-9
  • Bl  7-9
  • Bl  7-9
  • Bl  7-9
  • Bl  7-9
konkretisering av betygsnivå
konkretisering av betygsnivå
Konkretisering av betygsnivå
Bildframställning
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Material och tekniker
I arbetet med att framställa bilder kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet med att framställa bilder kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
I arbetet med att framställa bilder kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Bildkomposition
Eleven kombinerar former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kombinerar former, färger och bildkompositioner på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kombinerar former, färger och bildkompositioner på ett väl fungerande sätt.
Använda olika bilder
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eget ansvar
Under det bildskapande arbetet bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under det bildskapande arbetet formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Under det bildskapande arbetet formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Bildpresentation
Eleven kan presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
Eleven kan presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.
Eleven kan presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.
Utvärdering
Eleven kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Eleven kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på förhållandevis komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och visar då på komplexa samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.
Bildanalys
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Ämnesspecifika begrepp
Eleven beskriver bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
Eleven beskriver bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
Eleven beskriver bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: