Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Filmaffisch åk 5-6

Skapad 2013-10-29 17:06 i Central barn- och elevhälsan Falkenberg
Designuppgift, omslag till DVD-film eller en filmaffisch
Grundskola 6 – 8 Bild
Nyckelord: design, informativ bild Teknik: Välj exempelvis färgpennor, vaxkritor, tusch, kol, grafit, akvarellpennor, akvarellfärg eller täckfärg. Blanda gärna olika tekniker! RAMAR FÖR UPPGIFTEN Gör en blyertskiss, tänk på att motivval, färgsättning (prova gärna lite på skissen) och filmtitelns bokstäver ska passa bra ihop med den genre du har valt. Bestäm också vilken övrig text du ska ha på omslaget, som exempelvis "Årets skräckfilm", "Oscar för bästa musik", "fem stjärnor i Filmguiden", namn på kända skådespelare eller liknande. Men ha inte för mycket text, tänk på helhetsintrycket och att det är motivet som ska vara i fokus (vara störst).

Innehåll

Avsnitt 1

Lektion 1-2:
Vi pratar om och tittar på filmaffisher/dvd-omslag till olika filmgenrer/bokomslag. Vi studerar skillnaderna mellan några olika genrer vad det gäller färgsättning, motivval och fonternas utseende. Vi passar också på att jämföra texterna på framsidan av omslagen.

Jag presenterar sedan ramarna för uppgiften.
Därefter går vi igenom kunskapskraven och vi tittar på hur andra elever har löst uppgiften och diskuterar hur deras lösningar förhåller sig till kunskapskraven. Kunde de gjort något (vad) för att nå en högre kunskapsnivå?

Sedan bestämmer du vilken genre du vill göra omslaget till och gör en blyertsskiss, som du sedan visar mig och du förklarar hur du har tänkt arbeta (arbetsgång och material) med uppgiften. 

Lektion 2-5:
Du arbetar med ditt omslag utifrån ditt upplägg och det material du valt.

Årskurs 6: Lektion 6-7
Jag går igenom en mall för reflektionsskrivande kring bildarbete och läser även upp några elevexempel. Vi tittar på kunskapkraven för bildanalys och jämför dem med de exempel jag läser upp.
Därefter ska du ta fram din skiss och din färdiga uppgift och skriva en egen analys/reflektion med hjälp av mallen som du fått. När du är klar med skrivandet, be mig titta på den så ger jag en muntlig respons.


Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: