Dessa konkreta mål skall Du arbeta för att nå i detta område:
* Få kunskaper om de två världsreligionerna judendom och islam
* Få kunskaper om dessa religioners huvudsakliga tankar, ursprung och spridning
* Få insikter i vad religion är för något och varför tron är så viktig för många människor
* Få träning i att diskutera etiskta och moraliska frågor utifrån aktuella religiöska konflikter i världen
* Få insikter om likheter och skillnader mellan olika relgioner i världen
Ditt arbete kommer att bedömas löpande genom ditt ansvarstagande i lektionsarbetet, hur du kommer förberedd till lektionerna, din delaktighet i arbete och diskussioner under arbetsområdet samt inlämningen av din skriftliga eller muntliga sammanfattning av judendom och islam som kom du kommer får redovisa i omgångar.
För området kommer Du ges förutsättning att utveckla dina förmågor enligt nedan och koppla detta till kunskapskraven vilka är specifierade i matrisen längre fram i detta dokument.
Det här arbetsområdet kommer att kretsa kring genomgångar, enskilda studier (eller i par), filmer vi ser och efterföljande diskussioner kring dessa. Vi kommer också att få besök av Aseel som kommer att berätta om vad Islam är och hur man utöver denna religion som muslim.
Undervisningen kommer således innehålla:
1. Genomgångar kring de olika religionernas grundtankar.
2. Diskussioner i grupp och helklass kring tro, religiösa frågor och konflikter i världen idag och religionernas roll i historien.
3. Filmer som stöd till genomgångar och diskussioner.
4. Studiebesök av Asheel som är lärare och troende muslim.
5. Arbete enskilt (eller i par) med ett arbetsdokument där ni skall presentera judendomen. Här skall ni göra en valfri presentation som innehåller de delar jag gått igenom på lektionen. Formen väljer ni själva: affisch, digital affisch, digital presentation, film mm.
Redovisningen är avgörande för att visa vilka förmågor du har vad gäller att tolka information, jämföra och analysera olika religioner och trossatser samt kunna se samband och dra slutsatser kring ämnesområdet. Dessutom en övning i studieteknik vad gäller att kunna läsa igenom ett avsnitt och kunna välja ut relevant information utifrån den text ni valt.
Som grund till uppgiften läser ni i boken Religion 7-9 (s. 38-49, 78-93 samt delar av 144-159) Vissa har fått ett anpassat material som underlag till uppgiften. Dessutom bifogas här en mall som sammanfattar Kristendomen på ett bra sätt, vilken ni kan utgå ifrån för att få med de viktigaste delarna när ni gör er egen sammanfattning av judendomen.
Därefter kommer ni få göra ett kort grupparbete om Islam som ni kommer presentera för varandra .
Avslutningen blir att skriva en faktatext om en aktuell religiös konflikt inom kristendom, islam och judendom.
Tidsåtgång:
RE-lektionerna onsdag och torsdag under veckorna 10-21.
Redovisningsform:
Inlämning av din presentation utav judendom.
Gruppresentation av islam. (se separat instruktion)
Faktatext om en religiös konflikt (se separat instruktion).
E | C | A | |
---|---|---|---|
RE 1. Lgr 2011.
|
Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna. Dessutom för eleven enkla resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
|
Eleven har goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna. Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
|
Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och de andra världsreligionerna och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna. Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner och andra livsåskådningar.
|
RE 2. Lgr 2011.
|
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva enkla samband med enkla och till viss del underbyggda resonemang. Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.
|
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva förhållandevis komplexa samband med utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang. Eleven kan också föra utvecklade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt.
|
Eleven kan utifrån undersökningar om hur religioner kan påverkas av och påverka samhälleliga förhållanden och skeenden beskriva komplexa samband med välutvecklade och väl underbyggda resonemang. Eleven kan också föra välutvecklade och nyanserade resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och hur identiteter kan formas av religioner och andra livsåskådningar på ett sätt som för resonemanget framåt och fördjupar eller breddar det.
|
RE 3. Lgr 2011.
|
Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt. Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett i huvudsak fungerande sätt samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
|
Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt. Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett relativt väl fungerande sätt samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
|
Eleven kan resonera och argumentera kring moraliska frågeställningar och värderingar genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang och använda etiska begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt. Eleven kan söka information om religioner och andra livsåskådningar och använder då olika typer av källor på ett väl fungerande sätt samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
|