Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Muntlig presentation sv 7

Skapad 2013-11-26 19:45 i Ramnerödsskolan Uddevalla
Att kunna tala inför en grupp människor är en viktig förmåga. Den som kan tala kan också påverka. I åk 7 är temat "Får jag visa er....". Din uppgift är att genomföra en presentation eller hålla ett tal.
Grundskola 7 Svenska
Att kunna tala inför en grupp människor är en viktig förmåga. Den som kan tala kan också påverka. I åk 7 är temat "Får jag visa er....".

Innehåll

Mål och syfte med arbetsområdet

Du tränar på förmågan att formulera dig och anpassa språk och innehåll efter mottagarna.

Undervisning och arbetsformer

Vi kommer bland annat att utgå från ett kapitel i boken "Fixa texten 2".

Du får öva på att tala och lyssna genom att göra enkla övningar. Vi kommer att diskutera kroppsspråkets betydelse och hur man bygger upp en presentation. Vi kommer att prata om retoriska grepp för att fånga publiken.

Du visar kunskap genom att genomföra olika muntliga övningar med stegrande svårighetsgrad och slutligen presentera ett valfritt ämne alternativt hålla ett tal.

Bedömning

Din prestation blir bedömd utifrån hur du planerar och genomför ditt framförande. Jag tittar på hur väl du kan ditt ämne, din uttrycksförmåga vad det gäller språk och innehåll. Även hur din kontakt med publiken fungerar bedöms.  Det du gör under lektionerna när vi förbereder och tränar ingår naturligtvis.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
  Sv  7-9
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  Sv  7-9

Matriser

Sv
Muntlig presentation

E
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med enkla och till viss del underbyggda argument på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.
C
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med utvecklade och relativt väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt.
A
Eleven kan samtala om och diskutera varierande ämnen genom att ställa frågor och framföra åsikter med välutvecklade och väl underbyggda argument på ett sätt som för samtalen och diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: