Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mekanikvt-16

Skapad 2013-12-15 15:15 i Pysslingen Skolor Kristianstads Montessoriskola Pysslingen
Grundskola 7 – 9 Teknik
...

Innehåll

Omfattning och planering

Nästa område i tekniken är teknikkortet cykeln. Läs igenom kortet och uppgiften.

Vi ska jobba med mekanik. Det handlar om följande saker:

Lagning av punktering på en cykel

Olika typer av kugghjul, överföring och utväxling

Hur mekaniken kommer in i vardagen

Praktisk tillämpning

Prov och inlämning

Du får ett häfte av mig. I häftet finns det lite bilder med ett par småuppgifter och ett papper med uppgifter som kallas praktisk tillämpning. Där finns även ett facit till uppgifterna i häftet. Under de veckor som vi har detta arbetsområdet ska du jobba med texten och frågorna i häftet. Du ska även laga punktering och göra en inlämningsuppgift. Gör gärna inlämningsuppgiften innan provet (som vi har i slutet på kursen) för då lär du dig hur man ska räkna och klarar provet lättare.  

Veckoplanering:

Vecka 15: genomgång av arbetsområdet. Börja arbeta med uppgifterna. Laga punktering.

Vecka 16: Jobba med uppgifterna (läs under rubriken "Tips på vad du ska kunna och var du kan lära dig det" i PP:n). 

Vecka 17: Gör klart alla uppgifter. Har du inte lagat punktering gör du det.

Vecka 18: Prov på området i mekanik. Grön och röd har provet kl 9:10 på tisdagen och blå kl 13:00 på onsdagen. Lämna in din rapport senast nästa vecka.

 • Här kan ni läsa om varför vi jobbar med detta område, alltså vad står det i centrala innehållet.

Kopplingar till läroplan

 • Tk  7-9
  Tekniska lösningar Tekniska lösningar för styrning och reglering av system. Hur mekanisk och digital teknik samverkar, till exempel i värme- och ventilationssystem.
 • Tk  7-9
  Tekniska lösningar Hur komponenter och delsystem samverkar i ett större system, till exempel vid produktion och distribution av elektricitet.
 • Tk  7-9
  Tekniska lösningar Betydelsen av egenskaper, till exempel drag- och tryckhållfasthet, hårdhet och elasticitet vid val av material i tekniska lösningar. Egenskaper hos och tillämpningar av ett antal nya material.
 • Tk  7-9
  Tekniska lösningar Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
 • Tk  7-9
  Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Bedömning

Kunskapskrav 1 bedöms på provet, kunskapskrav två bedöms på inlämningen av cykelnshistoria, kunskapskrav fem är cykelundersökningen på den egna cykeln och lite på provet och kunskapskrav fyra är din process under hela kursen.

Matriser

Tk
Kunskapskrav Teknik år 9

Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 9
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 9
Ett
Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med viss användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur enkelt identifierbara delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion.
Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med god användning av ämnesspecifika begrepp beskriva hur ingående delar samverkar för att uppnå ändamålsenlighet och funktion och visar då på andra liknande lösningar.
Två
Dessutom för eleven enkla och till viss del underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.
Dessutom för eleven utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar
Dessutom för eleven välutvecklade och väl underbyggda resonemang om likheter och skillnader mellan några material och deras användning i tekniska lösningar.
Fyra
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Fem
Eleven gör enkla dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet till viss del är synliggjord.
Eleven gör utvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är relativt väl synliggjord.
Eleven gör välutvecklade dokumentationer av arbetet med skisser, modeller, ritningar eller rapporter där intentionen i arbetet är väl synliggjord.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: