Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

3

Matematik åk 3

Slöingeskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 7 september 2019

Matematik är en kreativ, reflekterande och problemlösande aktivitet. Kunskaper i matematik ger människor förutsättningar att fatta välgrundade beslut i vardagslivets många valsituationer och ökar möjligheterna att delta i samhällets beslutsprocesser.

Syfte - Förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Undervisning och arbetsformer

Vi kommer att ha genomgångar, samt arbeta både individuellt och i grupp. Vi kommer att arbeta med matematikboken Mattesafari 3b, samt med en hel del praktiskt material. Tester görs regelbundet. Vid behov arbetar vi med riktade insatser. Du kommer att få undervisning om:
       

  • Olika skriftliga subtraktionsstrategier
  • subtraktions algoritmen, med och utan "växling"
  • Bråk ( hur stor en del är av en helhet). 1/2, 1/3, 1/4 osv.
  • Geometri, 2 dimensionella objekt samt 3 dimensionella objekt.
  • sannolikhet
  • statistik
  • Digital tid.

 

      

          

Bedömning - Vad och hur

Vad


                

  • Din kännedom om subtrakrionsstrategier
  • Din förmåga att använda subtraktionsalgoritmen.
  • Din kännedom av dels storlek i förhållande till helhel.
  • Din kunskap kring de 2 och 3 dimensionella objekten.
  • Din kännedom kring breppet sannolikhet.
  • Din förmåga att läsa av olika diagram.
  • Din förmåga att fylla i olika diagram.



                                     

Hur

Bedömmningen grundar sig på iaktagelser, diagnoser, mattetest, samtal (enskilt och i grupp). Bedömmningen görs i matrisen. Eleven kommer att få utvärdera sitt arbete samt erhållen kunskap.





Läroplanskopplingar

formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder,

använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp,

välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter,

föra och följa matematiska resonemang, och

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Naturliga tal och enkla tal i bråkform och deras användning i vardagliga situationer.

De fyra räknesättens egenskaper och samband samt användning i olika situationer.


Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal, vid huvudräkning och överslagsräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Grundläggande geometriska objekt, däribland punkter, linjer, sträckor, fyrhörningar, trianglar, cirklar, klot, koner, cylindrar och rätblock samt deras inbördes relationer. Grundläggande geometriska egenskaper hos dessa objekt.

Slumpmässiga händelser i experiment och spel.

Enkla tabeller och diagram och hur de kan användas för att sortera data och beskriva resultat från enkla undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven visar grundläggande kunskaper om tal i bråkform genom att dela upp helheter i olika antal delar samt jämföra och namnge delarna som enkla bråk.

Dessutom kan eleven använda grundläggande geometriska begrepp och vanliga lägesord för att beskriva geometriska objekts egenskaper, läge och inbördes relationer.

Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar med naturliga tal och lösa enkla rutinuppgifter med tillfredställande resultat.

Eleven kan använda huvudräkning för att genomföra beräkningar med de fyra räknesätten när talen och svaren ligger inom heltalsområdet 0-20, samt för beräkningar av enkla tal i ett utvidgat talområde.

Vid addition och subtraktion kan eleven välja och använda skriftliga räknemetoder med tillfredställande resultat när talen och svaren ligger inom heltalsområdet 0-200.

Eleven kan dessutom vid olika slag av undersökningar i välkända situationer avläsa och skapa enkla tabeller och diagram för att sortera och redovisa resultat.

Eleven kan föra och följa matematiska resonemang om val av metoder och räknesätt samt om resultats rimlighet, slumpmässiga händelser, geometriska mönster och mönster i talföljder genom att ställa och besvara frågor som i huvudsak hör till ämnet.

Matriser i planeringen
Planering Matematik - Ht-2013 åk.3
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback