Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik, Teknik

·

Årskurs:

5 - 6

Kretsar kring el åk 5-6

Tallbacksskolan, Tierp · Senast uppdaterad: 18 augusti 2016

Detta är ett tema som handlar om elektricitet. Både hur den framställs och kommer till oss via två hål i väggen.Vi kommer att arbeta med hur ett batteri och glödlampa fungerar, olika ljuskällor och energikällor. Du ska klura ut hur du bäst ska dra och koppla kretsarna i din husmodell för att få belysningen att fungera. Du får också jämföra olika energikällor och fatta beslut om vilken du skulle vilja ansluta ditt hus till.

Arbetssätt

  • Göra undersökningar
  • Arbeta i grupp och enskilt
  • Dokumentera dina/era undersökningar
  • Titta på filmer som knyter an till temat
  • Förklara hur du ska dra och koppla kretsar i ditt rum som du bygger i skala 1:10
  • Skriva en redogörelse om olika energiformer

 

Syfte

Vad du ska kunna? Vad ska bedömas?

  • Skillnaden mellan seriekoppling och parallellkoppling, ledare och isolator, öppen och sluten krets, glödlampa och ledlampa
  • Förklara hur ett batteri och glödlampa fungerar
  • Fördelar/nackdelar med olika lampor och batterier
  • Rita kretsschema
  • Berätta lite om Thomas Edison
  • Kunna olika energiformer: Kärnkraft, vattenkraft, vindkraft, solenergi och biobränsle. Du ska skriva en redogörelse om detta på dator och skicka till mig via Office365.
  • För att kunna nå dessa mål är det bra att du är delaktig i diskussionerna och laborationerna, dokumenterar ditt/ert arbete, använda riktiga ord och begrepp, samarbeta.

Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Elektriska kretsar med batterier och hur de kan kopplas samt hur de kan användas i vardaglig elektrisk utrustning, till exempel i ficklampor.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Mätningar och mätinstrument, till exempel klockor, måttband och vågar och hur de används i undersökningar.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till fysik, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Tekniska lösningar som utnyttjar elkomponenter för att åstadkomma ljud, ljus eller rörelse, till exempel larm och belysning.

Hur olika komponenter samverkar i enkla tekniska system, till exempel i ficklampor.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning.

Egna konstruktioner med tillämpningar av hållfasta och stabila strukturer, mekanismer och elektriska kopplingar, i form av fysiska och digitala modeller.

Dokumentation i form av skisser med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt fysiska och digitala modeller.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback