Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Träning och hälsa, vecka 9-11

Skapad 2014-02-25 08:35 i Smedingeskolan Norr Kungsbacka Förskola & Grundskola
Eleverna ska i indelade par planera minst en övning samt stretch till en cirkelträningsbana (utifrån en muskelgrupp). Efteråt visar de sin förmåga till att argumentera utifrån deras övningar de har visat.
Grundskola 8 Idrott och hälsa

Vi kommer att träna styrka och kondition på olika sätt. Du ska också tillsammans med en annan elev planera minst en övning samt stretch till en cirkelträningsbana (utifrån en tilldelad muskelgrupp). Efter genomförd bana visar du förmågan att kunna diskutera runt det som du har visat.

Innehåll

Syfte

Kopplingar till läroplan

 • Idh
  Syfte planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

Centralt innehåll

Kopplingar till läroplan

 • Idh  7-9
  Rörelse Styrketräning, konditionsträning, rörlighetsträning och mental träning. Hur dessa aktiviteter påverkar rörelseförmågan och hälsan.
 • Idh  7-9
  Hälsa och livsstil Ord och begrepp för och samtal om upplevelser och effekter av olika fysiska aktiviteter och träningsformer.

Arbetsprocess och lektionstid

Du kommer att få kunskap genom följande:

* Genomgångar

* Praktiskt genomföra styrka och konditionsövningar

* Diskussioner

 

Bedömning

Bedömning av uppgiften

 • Vi bedömer hur väl du har planerat/förberett dig. Detta ser vi i ditt genomförande av uppgiften.
 • Vi bedömer även samtalet och dina utvärderande reflektioner efter genomförd uppgift.

E

Du kan sätta upp mål och planera en övning samt stretch. Du kan utvärdera din övning genom att samtala om egna upplevelser. I samtalet har du enkla resonemang om utförandet om hur övningen kan påverka den fysiska förmågan. Här ser vi att du på en grundläggande nivå kan planera och diskutera en övning samt stretch för den aktuella muskeln.

C

Du kan på ett bra sätt, sätta upp mål och planera en övning. Du kan på ett bra sätt utvärdera din planerade aktivitet genom att samtala om egna upplevelser. I samtalet har du utvecklade resonemang (t.ex. du har egna tankar, reflektioner) om utförandet. Här ser vi att du kan utveckla/förändra/anpassa din övning för din muskel på ett alternativt sätt. Tex att du visar hur man kan göra övningen lättare eller svårare. Du skall visa två olika sätt hur du stretchar din muskel. I utvärderingen diskuterar du runt din övning, och nämner även minst en fördel och en nackdel.

A

Du kan på ett mycket bra sätt, sätta upp mål och planera en övning. Du kan på ett mycket bra sätt utvärdera din planerade aktivitet genom att samtala om egna upplevelser. I samtalet har du väl utvecklade resonemang (t.ex. du har genomtänka tankar, reflektioner, drar slutsater) om utförandet. Här ser vi att du kan utveckla/förändra/anpassa din övning för den aktuella muskeln på ett alternativt sätt. Tex att du visar hur man kan göra övningen lättare eller svårare. Du skall även anpassa din övning så att den passar följande personer:

*En gravid kvinna

*En överviktig person

*En frisk 75 åring

Du skall visa två olika sätt hur du stretchar din muskel. I utvärderingen diskuterar du mer ingående runt din övning, och nämner även minst en fördel och en nackdel. 

Matriser

Idh
Träning och hälsa

Planera och diskutera

På väg
E
C
A
Planera
Du har svårt för att genomföra muskeluppgiften med tillhörande stretch.
Du visar att du kan planera en övning och stretch till din aktuella övning.
Du visar att du kan utveckla/förändra/anpassa din övning för din muskel på ett alternativt sätt. Tex att du visar hur man kan göra övningen lättare eller svårare. Du visar två olika sätt hur du stretchar din muskel.
Du visar att du kan anpassa övningen till en frisk 75-åring, gravid kvinna och en överviktig person. Du visar två olika sätt hur du stretchar din muskel.
Diskutera
Du har svårt för att diskutera din övning.
Du visar att du har enkla resonemang om utförandet om hur övningen kan påverka den fysiska förmågan. Här ser vi att du på en grundläggande nivå kan diskutera en övning.
Du visar att du har utvecklade resonemang (t.ex. du har egna tankar, reflektioner) om utförandet. I utvärderingen diskuterar du runt din övning, och nämner även minst en fördel och en nackdel.
Du visar att du har väl utvecklade resonemang (t.ex. du har genomtänka tankar, reflektioner, drar slutsater) om utförandet. I utvärderingen diskuterar du mer ingående runt din övning, och nämner även minst en fördel och en nackdel.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: