Tidsplan:
Ni har vecka 14-16 so-lektionerna+ ev. arbetspass i skolan. För övrigt gäller hemarbete, framförallt från vecka 16 och fram till redovisning.
Redovisning:
Arbetet består av två delar:
Del 1 arbetar ni i grupp, 2-3 stycken(läraren bestämmer grupper), muntlig redovisning med stöd av keynote.
Del 2 är enskilt arbete och redovisas skriftligt. Här ska också alla källor ni använt till del 1 och 2 redovisas i en källförteckning. Dessutom ska ni skriva en källkritik där du diskuterar avsändare, syfte, trovärdighet och användbarhet. Du ska ha ett källkritiskt förhållningssätt.
Bedömning:
Både er muntliga redovisning och er skriftliga inlämning kommer att bedömas av Kerstin/Mariette och Anders utifrån den arbetsinstruktion som finns längre ner på sidan. Slutbedömning av arbetet sker i bedömningsmatris.
Vilken energikälla som just din grupp ska skriva om lottas, en icke förnybar och en förnybar. Ni får fördjupa er i fler källor om ni vill och hinner.
Icke förnybara energikällor: Olja, naturgas, kärnenergi, torv och kol.
Förnybara energikällor: Vattenkraft, biomassa, solenergi, geotermisk energi, vindenergi och vågenergi.
Tips på vad del ett kan innehålla:
Använd dig av faktainhämtningen i del 1 och dra egna slutsatser. Gör jämförelser av de olika energikällorna som ni jobbat med. Resonera kring vilken/vilka källa/källor vi bör satsa på i framtiden? Motivera?
Funderingar kring energin i framtiden. Ditt arbete ska innhålla argument och resonemang(kom ihåg att använda olika fakta för att underbygga dina argument och resonemang) med utgångspunkt i "Hållbar utveckling" och ska innehålla några (eller alla) av följande olika perspektiv:
Till exempel kan ditt arbete innehålla hur miljön påverkas av din energikälla, lokalt och globalt, hur individer påverkas av utvinning av energi(möjligheter till försörjning), ställa individen mot samhällsnytta när det gäller investeringar i vindkraft osv. För- och nackdelar med nuvarande energiförsörjning(produktion) och framtidens energiförsörjning.
Faktorer som påverkar:
Följande kan vara till hjälp i arbetet.