Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Val och partier åk 7-9, Viksängsskolan

Skapad 2014-08-15 08:51 i Viksängsskolan Västerås Stad
Grundskola 7 – 9 Samhällskunskap
Den tredje söndagen i september är det val till riksdag, kommun och landsting i Sverige. Det skall du få lära dig mer om i det här avsnittet.

Vi skall också läsa om olika styrelseskick, vad som kännetecknar ett demokratiskt samhälle, Sveriges politiska system, riksdag och regering. Vi skall studera var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort.

Innehåll

Syftet med undervisningen

Kopplingar till läroplan

 • Sh
  Syfte reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,
 • Sh
  Syfte uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,
 • Sh
  Syfte söka information om samhället från medier, Internet och andra källor och värdera deras relevans och trovärdighet, och
 • Sh
  Syfte reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Målet med arbetsområdet

Målet är att du ska få kunskaper om hur en demokrati fungerar, det svenska valsystemet, politiska partier och vilka möjligheter du har som medborgare att påverka samhället.

Bedömning

Du kommer få möjlighet att visa dina kunskaper genom att delta i klassrumsdiskussioner, genomföra skriftliga förhör samt hålla en muntlig presentation inför klassen.

Kursinnehåll

 1. Genomgång av häftet om demokrati och diktatur inkl. instuderingsfrågor och diskussionsfrågor.
 2. Grundkurs val och partier. SOS s. 156-187
 3. Kunskapstest ord och begrepp
 4. Häfte om Riksdagen med arbetsuppgifter
 5. Mediebevakning, se separat uppgift.
 6. Besök i valstugorna, se separat uppgift. Endast åk 8 och 9.
 7. Presentationer inför klassen. Endast åk 8 och 9

Kopplingar till läroplan

 • Sh  7-9
  Beslutsfattande och politiska idéer Politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats.
 • Sh  7-9
  Beslutsfattande och politiska idéer Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort. Sveriges grundlagar.
 • Sh  7-9
  Beslutsfattande och politiska idéer Några olika stats- och styrelseskick i världen.
 • Sh  7-9
  Beslutsfattande och politiska idéer Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Matriser

Sh
Val och partier

Rubrik 1

E
C
A
Samhällsstrukturer
Tex hur landets medborgare kan påverka hur landet styrs.
Du har baskunskaper om samhällsstrukturer.
Du har goda kunskaper om samhällsstrukturer.
Du har mycket goda kunskaper om samhällsstrukturer.
Ord och begrepp
Du kan använda begrepp på ett ganska bra sätt när du beskriver hur olika samhällsstrukturer hänger ihop med varandra.
Du kan använda begrepp på ett bra sätt när du beskriver hur olika samhällsstrukturer hänger ihop med varandra.
Du kan använda begrepp på ett mycket bra sätt när du beskriver hur olika samhällsstrukturer hänger ihop med varandra.
Undersöka, diskutera och värdera samt göra perspektivbyten
Du kan undersöka, diskutera och värdera vad olika människor tycker om samhället på ett ganska bra sätt. Du byter mellan olika perspektiv på ett ganska bra sätt.
Du kan undersöka, diskutera och värdera vad olika människor tycker om samhället på ett bra sätt. Du byter mellan olika perspektiv på ett bra sätt.
Du kan undersöka, diskutera och värdera vad olika människor tycker om samhället ett välutvecklat sätt. Du byter mellan olika perspektiv på ett mycket bra sätt.
Mänskliga rättigheter
Du kan beskriva vad olika mänskliga rättigheter är. Du ger exempel på hur man bryter mot och respekterar dem i olika delar av världen.
Du kan beskriva vad olika mänskliga rättigheter är. Du ger exempel på hur man bryter mot och respekterar dem i olika delar av världen.
Du kan beskriva vad olika mänskliga rättigheter är. Du ger exempel på hur man bryter mot och respekterar dem i olika delar av världen.
Demokrati
Du har baskunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar på ett enkelt sätt om demokratiska rättigheter och skyldigheter. Du diskuterar på ett enkelt sätt om vilka för och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Du har goda kunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om demokratiska rättigheter och skyldigheter. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om vilka för och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Du har mycket goda kunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om demokratiska rättigheter och skyldigheter. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om vilka för och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Källhantering
Du kan använda olika källor på ett ganska bra sätt för att söka information om samhället. Du diskuterar på ett enkelt sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda olika källor på ett bra sätt för att söka information om samhället. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda olika källor på ett mycket bra sätt för att söka information om samhället. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: