Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bild, åk 7, Posera på taket till Globen? Digital bildhantering, 3 lektioner

Skapad 2014-08-15 10:49 i x Fittjaskolan botkyrka norra Botkyrka
I denna uppgift ska ni få göra en bild, Digitalt. När bilden är klar ska den föreställa Dig i en drömsituation. Drömsituationen kan vara att få stå bredvid en idol, eller rida på ett lejon, eller kanske stå på taket på Globen? Vägen till denna slutbild är en kombination av ett drömscenario (bild på ex ett lejon) som du hittar en bild på, på nätet, där du sen fotar och klipper in dig själv. Vi kommer att arbeta i programmet Pixlr, och håller på i 3 lektioner med denna uppgift.
Grundskola 7 Bild
I denna uppgift ska ni få göra en bild, Digitalt. När bilden är klar ska den föreställa Dig i en drömsituation. Drömsituationen kan vara att få stå bredvid en idol, eller rida på ett lejon, eller kanske stå på taket på Globen? Vägen till denna slutbild är en kombination av ett drömscenario (bild på ex ett lejon) som du hittar en bild på, på nätet, där du sen fotar och klipper in dig själv. Vi kommer att arbeta i programmet Pixlr.

Vi kommer att arbeta med detta i 3 lektioner.

Innehåll

1. Syfte med undervisningen

Mitt syfte med undervisningen är att du ska bli bekväm med de digitala verktyget, programmet Pixlr, som hjälp att uttrycka dig, för att i senare uppgifter kunna använda Pixlr som ett naturligt verktyg för dig!

2. Förmågor att utveckla:

SKAPA bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker.

3. Centralt innehåll att studera

Kopplingar till läroplan

  • Bl  7-9
    Bildframställning Digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder.
  • Bl  7-9
    Redskap för bildframställning Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Matriser

Bl
Delmåls- och aktivtetsmatris

Förmåga: Skapa bilder
Delmål 1 med aktiviteter
Du kan skapa din drömbild genom att använda ett färdigt förslag från mig vad din bild ska handla om, och med hjälp och stöd från mig (som till exempel kan vara färdiga bilder, eller instruktioner hur du ska posera för att passa in i bilden) eller en kompis i gruppen PÅBÖRJAR du arbetet med din drömbild. Den formativa bedömningen får du muntligt av mig under lektionstid under arbetets gång för att ta dig vidare!
Delmål 2 med aktivteter
Du kan hantera teknikarbetet (noggranheten, detaljerna och exempelvis nyanser i färgerna) på egen hand med din drömbild och provar dig fram med varierande resultat. Den formativa bedömningen får du muntligt av mig under lektionstid under arbetets gång för att ta dig vidare!
Delmål 3 med aktivteter
Du kan visa att Detaljer börjar ta form i ditt arbete (till exempel att du placerar in dig BAKOM saker i bilden, vilket ger djup i bilden), och du vågar experimentera mer med tekniken när du skapar din digitala drömbild. Den formativa bedömningen får du muntligt av mig under lektionstid under arbetets gång för att ta dig vidare!
Delmål 4 med aktiviteter
Du kan hantera programmet Pixlr, där både tekniken och detaljarbetet på din drömbild är utfört på ett säkert sätt. 
Uppgiften är genomgående av teknisk hög kvalitet. (Inga taggiga kanter, stora färgskillnader mm) Det är inte tydligt att du klippt in något i bakgrundsbilden. Den formativa bedömningen får du muntligt av mig under lektionstid under arbetets gång för att ta dig vidare!
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: