Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Så styrs Sverige, riksdag, regering och kommun.

Skapad 2014-08-18 15:23 i Ilandaskolan Karlstad
Grundskola 7 – 9 Samhällskunskap
...

Innehåll

Arbetsområde

Vem bestämmer i Sverige och hur valdes dessa? Hur fattas beslut i Sverige på lokal och nationell nivå?

Målet med undervisningen är att...

Få kunskap om demokratiska processer och hur Sveriges statsskick fungerar.

Kopplingar till läroplan

 • Sh  7-9
  Rättigheter och rättsskipning Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.
 • Sh  7-9
  Beslutsfattande och politiska idéer Politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats.
 • Sh  7-9
  Beslutsfattande och politiska idéer Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort. Sveriges grundlagar.
 • Sh  7-9
  Beslutsfattande och politiska idéer Några olika stats- och styrelseskick i världen.
 • Sh  7-9
  Beslutsfattande och politiska idéer Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Så här kommer vi att jobba:

 • Grupparbete med redovisning av de olika partierna.
 • Skolval.
 • Gemensamma genomgångar och filmer.
 • Text och uppgifter.
 • Prov

Detta kommer att bedömas:

Se matris

Matriser

Sh
Så styrs Sverige

E
C
A
Demokrati
Du har grundläggande kunskaper om hur demokrati fungerar och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter samt om för- och nackdelar med olika former av gemensamt beslutsfattande.
Du har goda kunskaper om hur demokrati fungerar och visar det genom att föra utvecklade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter samt om för- och nackdelar med olika former av gemensamt beslutsfattande.
Du har mycket goda kunskaper om hur demokrati fungerar och visar det genom att föra välutvecklade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter samt om för- och nackdelar med olika former av gemensamt beslutsfattande.
Samhällsstrukturer
Du har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Källhantering
Du kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett i huvudsak fungerande sätt och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.
Du kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett relativt väl fungerande sätt och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.
Du kan söka information om samhället och använder då olika källor på ett väl fungerande sätt och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om källornas trovärdighet och relevans.
Begrepp
Du kan använda ord och begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Du kan använda ord och begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Du kan använda ord och begrepp på väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: