Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik

·

Årskurs:

8

Teknik - Design HT-14

Gammal, Papperskorgen 2 · Senast uppdaterad: 3 december 2020

Teknik är de metoder människan har för att lösa olika problem. Eftersom vi och samhället hela tiden utvecklas kommer vi alltid att upptäcka nya problem som vi vill ha bättre lösningar till. Tror du att "Allt som går att uppfinna redan är uppfunnet" - så bör du tänka om! Oftast är de små enkla lösningarna de bästa.

1. Syfte

Du ska få träna förmågor som kreativitet, uppfinningsrikedom, kritiskt tänkande, praktiskt "handlag", analyseringsförmåga och entreprenöriellt lärande då du uppmärksammar ett problem, hittar lösningar och designar en ny produkt.

2. Detta ska vi arbeta med.

Den här uppgiften går ut på att du ska komma på något som behöver förbättras/ uppfinnas helt nytt. Du ska med utgångspunkt från din idé undersöka vilka lösningar som redan finns och analysera dess för- och nackdelar det finns med dessa lösningar. Därefter brainstormar du kring egna lösningar på problemet, väljer ut vilken lösning du vill arbeta vidare med och gör en marknadsundersökning på denna idé - vad kommer folk att vilja betala för din lösning? Hur ska du saluföra den? Vilka är din målgrupp av konsumenter? När du har detta klart för dig gör du en modell av din lösning. Kan du är det bra om du gör en riktig prototyp i det material du vill använda och i rätt skala - men om det inte låter sig göras kan du välja att göra en modell som bara visar hur du tänkt.

Alltihop redovisas i en skriftlig rapport som lämnas in digitalt med ritning, arbetsbeskrivning och ovan nämnda uppgifter. Använd gärna foto för att dokumentera och beskriva hur arbetet fortskrider!


Läroplanskopplingar

kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,

kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt och ansvarsfullt sätt,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,

har fått kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling,

identifiera och analysera tekniska lösningar utifrån ändamålsenlighet och funktion,

identifiera problem och behov som kan lösas med teknik och utarbeta förslag till lösningar,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

analysera drivkrafter bakom teknikutveckling och hur tekniken har förändrats över tid.

Betydelsen av egenskaper, till exempel drag- och tryckhållfasthet, hårdhet och elasticitet vid val av material i tekniska lösningar. Egenskaper hos och tillämpningar av ett antal nya material.

Ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.

Teknikutvecklingsarbetets olika faser: identifiering av behov, undersökning, förslag till lösningar, konstruktion och utprövning. Hur faserna i arbetsprocessen samverkar.

Egna konstruktioner där man tillämpar styrning och reglering, bland annat med hjälp av programmering.

Dokumentation i form av manuella och digitala skisser och ritningar med förklarande ord och begrepp, symboler och måttangivelser samt dokumentation med fysiska och digitala modeller. Enkla, skriftliga rapporter som beskriver och sammanfattar konstruktions- och teknikutvecklingsarbete.

Konsekvenser av teknikval utifrån ekologiska, ekonomiska, etiska och sociala aspekter, till exempel i fråga om utveckling och användning av biobränslen och krigsmateriel.

Matriser i planeringen
Teknik åk 7-9
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback