Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Varför väljer vi och vad är det vi röstar om? V.34-38 Årskurs 1a1b1c

Skapad 2014-08-25 21:19 i x Fittjaskolan botkyrka norra Botkyrka
Grundskola 1 SO (år 1-3)
Oj oj vad stora plakat det finns överallt,där det står rösta på oss,och namn ,på de olika partierna i Sverige. I tidningar och i media så är valet-2014 , den aktuella händelsen. Snart är det dags för att rösta i Sverige . Vi ska tillsammans lära oss varför vi väljer och vad är det vi röstar om.

Innehåll

1. Syfte med undervisningen

Syfte med undervisningen är att du ska veta att alla vuxna i Sverige som har fyll 18år får vara med och rösta.

2. Förmågor att utveckla:

Kopplingar till läroplan

  • SO
    Syfte - Samhällskunskap reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

3. Centralt innehåll att studera

Vilka kunskaper enligt Lgr11 ska eleverna arbeta med och utforska?

 

Kopplingar till läroplan

  • SO  1-3
    Att leva i världen Aktuella samhällsfrågor i olika medier.

Matriser

SO
Delmåls- och aktivtetsmatris

Förmåga 1 reflektera
Delmål som visar progressionen i förmågan (kopplat till centralt innehåll) inom ramen för arbetsområdet. Aktiviteter som visar vad vi ska göra för att utveckla förmågorna och vilket material ska stödja detta?
Förmåga 2
Delmål som visar progressionen i förmågan (kopplat till centralt innehåll) inom ramen för arbetsområdet. Aktiviteter som visar vad vi ska göra för att utveckla förmågorna och vilket material ska stödja detta?
Delmål 1 med aktiviteter
Du ska veta vad begreppet val och välja betyder Vi ska tillsammans titta på Liber espresso, se en film om vad ett val är och varför vi väljer.Vi diskuterar tillsammans om det är bra att få välja ibland.Får man alltid välja själv eller är det någon annan som får bestämma. Du ska rita och skriva i din so-bok vad du vill välja.
Delmål 2 med aktivteter
Du ska veta att alla vuxna i Sverige och i andra länder får vara med och bestämma. Du ska i smågrupper få resonera fördelen med att alla får vara med och bestämma.
Delmål 3 med aktivteter
Du ska veta att när många får vara med och välja kallas det för att rösta. Jag visar en film ur Liber espresso. Det är människor som visar hur det går till när de ska rösta. Tillsammans ska vi rösta om olika saker till exempel vilken maträtt vi ska äta ,när vi ska ha klassfest, vilken biofilm vi ska gå på tillsammans. Vi ska pröva olika sätt att rösta som att räcka upp handen, skriva på en lapp. Vi diskuterar över varför människor röstar. Du skriver och ritar i din bok om hur människor röstar.Vem är det som fattar beslut i Sverige? Varför väljer vi och vad är det vi röstar om ? v.34-38.
Delmål 4 med aktiviteter
Du ska veta att det finns flera olika partier som man kan rösta på i Sverige. Jag visar en film ur Liber espresso, som förklarar vad partier gör och vad dom vill. Efter filmen diskuterar vi i helklass om filmen.Tillsammans med tre kompisar skapa ni ett parti. Ni ska tänka på vad ni tycker är viktigt. Ni gör en plansch där ni ritar och skriver om er idé. Till sist röstar vi i klassen på den idé vi tycker är bäst.. Du skriver och ritar i din so- bok om vad du har lärt dig.
Delmål 5 med aktiviteter
Du ska få lära dig hur du kan få reda på vad som händer i Sverige och i världen. Vi tittar på Lilla aktuellt tillsammans. Vi diskuterar efteråt vad en nyhet är och vad den innehåller. Slutligen så får alla rita och skriva i sina so-böcker om en nyhet. Avslutningsvis så får du läsa upp din nyhet i smågrupper.

SO
Kunskapskravsmatris

Betyg E
Betyg C
Betyg A
Kunskapskrav
Kunskapskrav
Kunskapskrav
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: