Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Geografi, år 8, Växthuseffekten, v. 35–37

Skapad 2014-09-01 14:43 i x Fittjaskolan botkyrka norra Botkyrka
Grundskola 8 Geografi
Växthuseffekten har du kanske hört talas om? Det är inte så konstigt i så fall för den råkar vara något som det pratas om nästan varje dag i tidningarna och på nyheterna.

Nu ska du få veta både vad växthuseffekten är och varför så många diskuterar den!

Innehåll

1. Syfte med undervisningen

Syftet med arbetsområdet är att du ska förstå på vilket sätt världsklimatet håller på att förändras. Det här gör vi som en kort introduktion för att du i nästa arbetsområde ska kunna fördjupa dig i hur du och andra människor kan lösa miljöproblemen.

2. Förmågor att utveckla:

Vi tittar på hur naturen och människorna formar och förändrar den så kallade växthuseffekten.

Kopplingar till läroplan

  • Ge
    Syfte analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

3. Centralt innehåll att studera

Kopplingar till läroplan

  • Ge  7-9
    Livsmiljöer Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.
  • Ge  7-9
    Geografins metoder, begrepp och arbetssätt Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Matriser

Ge
Delmåls- och aktivtetsmatris

Analysera hur natur och människa formar och förändrar växthuseffekten
Delmål 1 med aktiviteter
Du kan redogöra för vad den naturliga växthuseffekten innebär. För att du ska lyckas med det gör vi ett VÖL-diagram i klassrummet där vi tar reda på vad klassen har för förkunskaper om växthuseffekten och vad den önskar veta mer om. Vi ser ett filmklipp som demonstrerar den naturliga växthuseffekten, och ett filmklipp som berättar hur vi människor förstärker växthuseffekten. Därefter jobbar du tillsammans med en kompis för att besvara ett antal frågor. Till er hjälp har ni bland annat Geografiboken.
Delmål 2 med aktivteter
Du kan förklara hur den förstärkta växthuseffekten uppstår och hur den påverkar klimatet. För att hjälpa dig med det börjar vi andra lektionen med att repetera lite; vi tittar på VÖL och vid behov ena filmklippet igen. Därefter fortsätter du och din kompis jobba med frågorna.
Delmål 3 med aktiviteter
Du kan utifrån diagrammet i boken mäta hur temperaturen har förändrats över tid, och göra en prognos över hur det är troligt att den kommer förändras längre fram. Under sista lektionen hjälps vi åt för att lösa detta, du är välkommen att fråga flera kamrater i klassrummet för att lösa "Klura-frågorna" till diagrammet. Och om du själv hjälper nån annan är det viktigt att du förklarar så att de lär sig!
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: