Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

SVENSKA år 5

Skapad 2014-09-03 10:34 i Husensjö skola Helsingborg
Språk är vårt bästa verktyg för att tänka, kommunicera och lära. Vi kommer att träna på att läsa, skriva, tala och samtala.
Grundskola 5 Svenska som andraspråk Svenska
...

Innehåll

Planering för arbetsområde

Under höstterminen kommer vi att arbeta med läsning och läsförståelse med materialet En läsande klass. Du kommer att få möta spågumman, detektiven, reportern, cowboyen och konstnären. Med hjälp av dessa figurer ska du fortsätta öva dig i att förstå det du läser.

Du kommer också att träna på att skriva olika slags texter. Då får du öva på hur du planerar en text, hur du kan rätta och förbättra din text genom att själv granska dem samt med hjälp från kamrater.

 

Följande långsiktiga mål i ämnet ligger till grund för arbetsområdet:


Kopplingar till läroplan

 • Sv
  Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
 • Sv
  Syfte läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
 • Sv
  Syfte anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
 • Sv
  Syfte urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
 • Sv
  Syfte söka information från olika källor och värdera dessa.

Undervisning - hur kommer vi att arbeta?

För att du ska få möjlighet att lära dig allt det här ska vi på lektionerna läsa många olika sorters texter. Sagor, tidningsartiklar, beskrivningar, faktatexter mm. Någon vuxen på skolan kommer att läsa och berätta sagor för dig och du kommer själv att få öva dig på att läsa och samtala om sagor och texter av olika slag.

Vi analyserar texterna med hjälp av Cowboyen, detektiven, konstnären, reportern och spågumman. Du kommer att stöta på många nya ord och begrepp. Dessa pratar vi om så att du förstår dem.

Du kommer att få berätta sagor för några klasskamrater och öva dig på att skriva olika sorters texter. Då vi skriver övar vi på att bygga en text med inledning, handling och avslutning. Du övar på att bygga bra meningar och illustrera dem.

 

 

 

Vad ligger till grund för bedömningarna? Hur och när kommer bedömningen att ske?

När någon vuxen lyssnar på dig eller läser något du skrivit kommer du att få veta vad du utvecklat samt vad du behöver utveckla vidare.

Kamratbedömning som heter "Two stars and a wish". En kamrat lyssnar på eller läser din text och berättar om två saker du gjort bra och en sak som du kan utveckla vidare.

Du kommer att få lyssna till din egen text och se om du själv kan hitta saker du behöver utveckla vidare.

En vuxen kommer att göra dig delaktig i diskussioner och samtal kring de böcker och texter du läst. Då kan vi ge dig tips på hur du kan utvecklas vidare. 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: