Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Återbruk av jeans

Skapad 2014-09-14 19:01 i Genarps skola Lunds för- och grundskolor
Grundskola 5 – 7 Slöjd
Gör något nytt av gammalt.

Innehåll

Mål för elev

Du ska utveckla en egen idé och framställa ett slöjdföremål med hjälp av olika redskap och tekniker. Du ska ta egna initiativ och eget ansvar för ditt slöjdarbete. Du ska  skriva om din idé, din arbetsprocess och vad du har lärt dig av uppgiften

Innehåll

Arbetsområdet innehåller ett eget slöjdprojekt av återvunnet material, i första hand jeans, men det går även bra med andra material.

Genomförande

Vi kommer att ha en gemensam genomgång där du får tips och inspiration till olika produkter som är tillverkade av återvunnet material. Du kan också söka egen inspiration på Internet. Du tar med eget material hemifrån, eller använder det som finns i slöjdsalen. Du ritar en skiss av ditt föremål på ett planeringspapper. Du arbetar så självständigt som möjligt med ditt arbete.

Vi kommer även se en film om textilarbetares arbetsmiljö i Indien. Vi kommer också att prata om textilindustrins påverkan på miljön.

Redovisning

Du ska ha med dig din dator på slöjdlektionerna.  Efter  varje lektion skriver du i ditt dokument om vad du har gjort under lektionen.

När arbetet är klart så ska du skriva en utvärdering.

Koppling till styrdokumenten

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formge och framställa föremål i olika material med hjälp av lämpliga redskap, verktyg och hantverkstekniker,
  Sl
 • välja och motivera tillvägagångssätt i slöjdarbetet utifrån syftet med arbetet och utifrån kvalitets- och miljöaspekter,
  Sl
 • Centralt innehåll
 • Slöjdarbetets olika delar: idéutveckling, överväganden, framställning och värdering och hur delarna i arbetsprocessen samverkar och påverkar resultatet.
  Sl  7-9
 • Undersökande av olika materials form, funktion och konstruktionsmöjligheter.
  Sl  7-9
 • Olika material och hur de produceras utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
  Sl  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: