Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Språkutvecklande ämnesundervisning i religionskunskap. Kristendomen, Ht 18 v 46-48

Skapad 2015-01-09 14:01 i Kärlekens skola Halmstad
Under de första veckorna på vårterminen ska vi lära oss om Kristendomen och vad som skiljer de olika kristna kyrkorna åt och hur de uppkommit genom historien.
Grundskola F Religionskunskap
Religioner och andra livsåskådningar är centrala inslag i kulturen och människor har i alla tider försökt förklara och förstå sina levnadsvillkor genom dem. Korsfästelsen är det mest centrala i nya testamentet och de kristna kyrkorna. Under perioden ska vi läsa i nya testamentet om Jesus, hans liv och vilka centrala tankegångar som är viktiga inom religionen. Vi ska även läsa om religionens historia och titta på några utmärkande drag för kristendomens tre stora inriktningar: katolicism, ortodoxi och protestantism.

Innehåll

Så här arbetar vi

Vad är meningen med livet? Var kommer vi ifrån? Vart är vi på väg? Det här är några av de frågor som religionen försöker ge svar på.

Under höstens religionskurs ska vi arbeta med den första punkten i det Centrala innehållet i Lgr11 "Centrala tankar och urkunder inom kristendomen samt utmärkande drag för kristendomens tre stora inriktningar: protestantism, katolicism och ortodoxa kyrkan"

Film, textläsning och reflekterande skrivning kommer att vara centrala inslag i undervisningen. Vi repeterar de kunskaper eleven har om Jesus och går vidare med att läsa ur bibeln (kristendomens urkund) och försöka förstå centrala tankegångar  inom religionen. Kunskapskraven kräver att eleven kan jämföra de tre stora kristna inriktningarna och för att kunna göra detta lär vi oss varför det idag finns tre stora kristna kyrkor, vilka särdrag de har och historien som ligger bakom kyrkans delning. Vi kommer att använda religionsboken Religion A, Interskol men även andra texter och bibelcitat bl a kopierat material ur Religion 7-9, Capensis förlag.

Kunskapskrav

E

Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionen. Dessutom för eleven enkla resonemang om likheter och skillnader inom religionen.

C

Eleven har goda kunskaper om kristendomen och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionen. Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom religionen.

A

Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och visar det genom att förklara  och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionen. Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom religionen.

 

 

 

Matriser

Re
Kristendomen

E
C
A
Beskriva/förklara
Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Eleven har goda kunskaper om kristendomen och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionerna.
Jämföra
Dessutom föreleven enkla resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner.
Dessutom föreleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner.
Dessutom föreleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom och mellan några religioner.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: