Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap

·

Årskurs:

F

Språkutvecklande ämnesundervisning i religionskunskap. Kristendomen, Ht 18 v 46-48

Kärlekens skola, Halmstad · Senast uppdaterad: 9 november 2018

Religioner och andra livsåskådningar är centrala inslag i kulturen och människor har i alla tider försökt förklara och förstå sina levnadsvillkor genom dem. Korsfästelsen är det mest centrala i nya testamentet och de kristna kyrkorna. Under perioden ska vi läsa i nya testamentet om Jesus, hans liv och vilka centrala tankegångar som är viktiga inom religionen. Vi ska även läsa om religionens historia och titta på några utmärkande drag för kristendomens tre stora inriktningar: katolicism, ortodoxi och protestantism.

Så här arbetar vi

Vad är meningen med livet? Var kommer vi ifrån? Vart är vi på väg? Det här är några av de frågor som religionen försöker ge svar på.

Under höstens religionskurs ska vi arbeta med den första punkten i det Centrala innehållet i Lgr11 "Centrala tankar och urkunder inom kristendomen samt utmärkande drag för kristendomens tre stora inriktningar: protestantism, katolicism och ortodoxa kyrkan"

Film, textläsning och reflekterande skrivning kommer att vara centrala inslag i undervisningen. Vi repeterar de kunskaper eleven har om Jesus och går vidare med att läsa ur bibeln (kristendomens urkund) och försöka förstå centrala tankegångar  inom religionen. Kunskapskraven kräver att eleven kan jämföra de tre stora kristna inriktningarna och för att kunna göra detta lär vi oss varför det idag finns tre stora kristna kyrkor, vilka särdrag de har och historien som ligger bakom kyrkans delning. Vi kommer att använda religionsboken Religion A, Interskol men även andra texter och bibelcitat bl a kopierat material ur Religion 7-9, Capensis förlag.

Kunskapskrav

E

Eleven har grundläggande kunskaper om kristendomen och visar det genom att beskriva centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionen. Dessutom för eleven enkla resonemang om likheter och skillnader inom religionen.

C

Eleven har goda kunskaper om kristendomen och visar det genom att förklara och visa på samband mellan centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionen. Dessutom för eleven utvecklade resonemang om likheter och skillnader inom religionen.

A

Eleven har mycket goda kunskaper om kristendomen och visar det genom att förklara  och visa på samband och generella mönster kring centrala tankegångar, urkunder och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom religionen. Dessutom för eleven välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader inom religionen.

 

 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kristendomen
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback